Jump to content

Kajak-kenu vb - 5 érem és 7 olimpiai kvóta szombaton

2015. 08. 22. 12:53

A magyar versenyzők két arany-, egy ezüst- és két bronzérmet, valamint három női és két férfi kajakos, valamint két férfi kenus kvótát gyűjtöttek az első döntős napon a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Az arayérmet a Szabó-Kozák és a Tótka-Molnár kajakos párosok szállították.

A szombati döntők során első lett a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó 500 méteren, valamint hatalmas bravúrral a Tótka Sándor, Molnár Péter kettős K-2 200 méteren. Kárász Anna másodikként ért célba K-1 500 méteren, a két bronzérem pedig két, az olimpia műsorán nem szereplő számban jutott a magyaroknak: Takács Kincső és Lakatos Zsanett az 500 méteres kenu párosoknál, Sarudi Alíz és Bodonyi Dóra pedig az 1000 méteres kajak párosoknál végzett a harmadik helyen.
Kárász nagyot küzdött a fináléban, de a favoritnak tartott új-zélandi Lisa Carringtonnal nem tudta felvenni a versenyt. Féltávnál második volt, a második 250 méteren pedig fokozatosan leszakadt az éllovastól, aki hatalmas előnnyel ért elsőként a célba. Kárász a végére el is fáradt, de az ezüstöt azért megkaparintotta. Ez a helyezés azt is jelenti, hogy szerzett egy női kajakos kvótát Magyarországnak a jövő évi, riói játékokra.
Kárászhoz hasonlóan érem- és kvótaszerzési reményekkel érkezett Olaszországba Peking olimpiai bajnoka, Vajda Attila is, aki az elő- és a középfutamban is remekül lapátolt C-1 1000 méteren. Sokáig a fináléban is az élboly tagja volt, de aztán a finise nem úgy sikerült, ahogy azt eltervezte. Lemaradt a vezetőktől, és sorra mentek el mellette az ellenfelek, így végül hetedikként ért a célba, de - magyar szövetség vezetőinek tájékoztatása szerint - így is szerzett egy ötkarikás indulási jogot.
A másik férfi kenu egyes számban, 200 méteren a 19 éves, ifjúsági világbajnok Hajdu Jonatán bátran versenyezve ugyancsak hetedik lett, s ez is kvótát ért.
A kajak párosoknál három év szünet után ismét a Szabó, Kozák duónak szoríthattak a magyarok 500 méteren. Az idén újra összeült duó 2008-ban éppen itt, az Idroscalo szabadidő parkban rendezett Eb-n aratta első nagy győzelmét ebben az olimpiai számban, amelyben később két vb-címet is begyűjtött. Az előfutamban meggyőző teljesítményt nyújtott a duó, s a fináléban sem hagyott kétséget afelől, hogy ki a legjobb a mezőnyben. Már a rajt után kiváltak a többiek közül, s végig vezetve magabiztos győzelmet arattak. Ez egyben újabb két női kajakos kvótát is jelent az országnak.
A férfiak K-2 200 méteres döntője nagyon furcsán alakult. Rossz volt a rajt, két egység is beragadt, de ez csak azután derült ki, hogy a többiek végig küzdötték a távot - ez első, "rossz" versenyt éppen a magyarok, Tótka és Molnár nyerte. A versenybíróság azonban úgy döntött, hogy újra lebonyolítják a döntőt - hiába óvtak a magyarok -, így szűk egy óra múlva ismét elrajtolt a mezőny. A megismételt futamban aztán a júniusi, bakui Európa Játékokon bronzérmes magyar duó talán még jobban is lapátolt, mint korábban, és ismét elsőként haladt át a célvonalon - így egy órán belül kétszer is megnyerve a versenyt aranyérmes lett. Ez két férfi kajakos kvótát hozott az országnak.
Ami az olimpia műsorában nem szereplő szombati számokat illeti, az 500 méteres kenu párosoknál a Takács Kincső, Lakatos Zsanett duó címvédőként ezúttal harmadik lett a fehéroroszok és az oroszok mögött, míg Sarudi Pál és Forgó Christopher kettőse remek hajrával negyedikként zárt.
A női kajak kettesek 1000 méteres számában a kevés nevező miatt csak döntőre került sor, így a Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra párosnak nem kellett előfutamoznia, s csak most szállt vízre először. A páros jól küzdött a fináléban, ahol végül a harmadik helyet csípte el a németek és a fehéroroszok mögött.
A többi döntőt vasárnap rendezik.
A további program:
később:
középfutamok 14.00

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)