Jump to content

Dopping: Hosszú Katinkát vádolja a tekintélyes úszó magazin

2015. 05. 22. 14:29

Hosszú Katinkát az egykori NDK-s sportolókat idéző doppingolással vádolta meg az a cikk, amelyet az amerikai Swimming World magazin jelentetett meg. A cikk szerzője a legutóbbi egyesült államokbeli nemzetközi viadalon látta Hosszú Katinkát, akinek az ottani, valamint az utóbbi időszakban elért kiemelkedő eredményei szúrja láthatólag a szemét. Az ügyben Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke is megszólalt, sőt hivatalos levélben tiltakozott.

A Swimming World a kanadai Casey Barrett írását közölte szerdán. A volt olimpikon úszó cikkében hosszan sorolja a szerinte gyanús jeleket Hosszú Katinka elmúlt két évben mutatott teljesítményéről, jól lehet, azzal kezdi, hogy "bizonyíték nincs. Bizonyíték soha nincs, akkor sem, amikor fontos lenne, és akkor sem, amikor a legjobban kellene".

Kommentárjában hangsúlyozza, hogy a Vas Hölgynek (Iron Lady) becézett sportoló jelenleg a világ legjobb négyszámos (all-around) úszója. Az övéhez hasonló, rengeteg számban, folyamatosan kiemelkedő produkciót senki sem tud nyújtani, se Michael Phelps, se Katie Ledecky, se Ryan Lochte. A kemény edzések idején zajló évközi versenyeken mindenki megviseltnek tűnik - Lochtet külön kiemelte példaként -, kivéve Hosszút.

Barrettnek állítása szerint külön szemet szúrtak a múlt hétvégén Charlotte-ban látottak. Az amerikai városban Hosszú hét egyéni számban indult és hatot megnyert, a verseny utolsó napján pedig a magyar versenyző előbb a világ idei legjobbjával győzött 200 m vegyesen, 16 perccel később pedig a ranglista harmadik eredményét produkálta 200 m háton.

Az ügyben Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség frissen újraválasztott elnöke is megszólalt természetesen. A magyar sportvezető válaszában botrányosnak nevezte a Swimming World Magazine internetes oldalán szerda éjszaka megjelent írást, mely szerinte úgy járatja le a nemzetközileg is elismert magyar úszót, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására.

Gyárfás mély megdöbbenésének adott hangot, miután a nemzetközi úszóéletből kapott visszajelzések szerint a vádaskodás magyarországi "erők sugallatára fogalmazódott meg". A MÚSZ-elnök szerint egyesek "újfent igazolták, számukra semmi sem drága, hogy a magyar úszósportot befeketítsék - a támadást pedig a péntek délelőtt esedékes tisztújító közgyűlésre időzítették".

"Amint azt a nemzetközi média mértékadó újságírói pontosan tudják, Hosszú Katinkát megannyi doppingvizsgálatra kötelezték az elmúlt években a WADA, illetve helyi antidopping-ügynökségek, versenyeken és versenyeken kívül egyaránt. Az eredmény mindannyiszor negatív volt" - hangsúlyozta Gyárfás a közleményében, melyet a magazin portálja közzétett, s péntek délelőtt az első számú cikk az oldalon.

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)