Jump to content

2017-ben Budapest úszó vb-t rendez!

2015. 03. 11. 13:52

Budapest rendezi a 2017-es vizes világbajnokságot - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök, miután aláírta Cornel Marculescuval, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatójával az erről szóló szerződést.

Az eseménynek eredetileg Guadalajara adott volna otthon, ám a mexikói város pénzügyi okok miatt egy hónapja visszalépett.

A kormányfő kiemelte: az ország gazdasági fejlődése révén van alapja a rendezésnek, a világbajnokság nagy hasznot hozó esemény, a hazai szervezőknek pedig most az a feladatuk, hogy legalább olyan jók legyenek, mint az úszók.

“A mai kormányülésen, melyen Marculescu is részt vett, úgy döntöttünk, aláírjuk a megállapodást, ami pár perce meg is történt – mondta a miniszterelnök. – Ekkora nemzetközi eseményt Magyarország még nem rendezett, ezért összefogásra lesz szükség, mert ez egy hatalmas vállalás. A siker nincs megírva a csillagokban. Kockázatot vállaltunk, de a feladat teljesíthető. Büszkék vagyunk rá, hogy minket választott a FINA” – tette hozzá.

Marculescu azt mondta, hogy a 2017-ben Budapestre tervezett junior úszó-vb 2019-ben lesz a magyar fővárosban. A FINA ügyvezető igazgatója beszélt arról is, hogy az előző felnőtt világbajnokságokat két-háromszoros megtérüléssel rendezték meg, s a számok, a részletes kimutatások a 2005-ös vb-től kezdődően rendelkezésre állnak.

Az idei világbajnokságnak az oroszországi Kazany, a 2019-esnek a dél-koreai Kvangdzsu ad otthont. A 2021-es világbajnokságra - melynek rendezési jogát korábban elnyerte Budapest - új pályázatot írnak ki.

(szp)

(forrás:sportrajongo.hu/mti/fotó:bleacherreport.com)