Jump to content

Golf: Patrick Reed a bajnokok bajnoka

2015. 01. 14. 12:30

Patrick Reed győzelmével ért véget a 2015-ös év első PGA Tour versenye, a hagyományosan Hawaii-on megrendezésre kerülő Bajnokok Tornája (Tournament of Champions). Reed hatalmas hajrájának köszönheti a győzelmét, ugyanis az utolsó napon a pálya feléig még 4 ütés hátrányban volt az éllovas Jimmy Walkerhez képest. A két játékos csak a ráadásban tudta eldönteni a trófea sorsát, amelyet végül Reed emelhetett a magasba, ezzel történelmet írva a PGA Touron.

 

A Hyundai Tournament of Chamipons viadalt évről évre Hawaii-on rendezik meg, a mezőnyt pedig 34 fő alkotja, többnyire olyan játékosok akik az előző idényben legalább egy viadalon győzni tudtak. Nagynevű játékosokban nem volt hiány az 5.7 millió dollár összdíjazású viadalon, hiszen a mezőnyben ott volt Matt Kuchar, Hunter Mahan, Billy Horschell, Patrick Reed és természetesen a címvédő Zach Johnson.

Az első napon Russel Hanley, a Honda Classic tavalyi bajnoka szerepelt a legjobban, 65-ös körével az élről várhatta a másnapi folytatást. Pénteken már többen átvették az irányítást, köztük volt a címvédő Zach Johnson aki a csütörtöki 68-as körét egy 67-essel fejelte meg, így -11-es eredménnyel az élre állt. Johnsonnak azért követői is akadtak, Jimmy Walker, Hanley és Sang-Moon Bae együttállásban voltak vele. A harmadik napon „megérkezett” Patrick Reed is, ám ekkor még két ütés hátrányban volt az akkori éllovas Hideki Matsuyama és Jimmy Walkerrel szemben.

A negyedik napon Jimmy Walker vett repülőrajtot, az első 9-en négy birdie-t (az előre megállapított ütésszámnál egy ütéssel jobb) is jegyzett, majd a pálya hátsó szakaszán jött még egy. A 14-esen azonban egy nem várt bogey-t jegyezhetett fel Walker és ez volt a fordulópont, pontosabban Reednek a 16-oson beütött eagle-je. Utóbbi a 16-ost négy ütés hátránnyal kezdte meg, így az eagle nagy segítség volt. Walker ráadásul elbizonytalanodott, par-ok jöttek csak tőle, Reed viszont még ütött egy birdie-t a 18-ason. Walkernek még ekkor is lett volna lehetősége a győzelemre, ám egy birdie-puttot kihagyott, így jöhetett a ráadás. A playoff-szakaszon Reed aztán birdie-t játszott, ezzel megnyerte a tornát.

Patrick Reed mostani győzelmének köszönhetően a 14. helyre ugrott előre a világranglistán, pályafutása negyedik sikere pedig azt jelenti, hogy jelenleg ő a legsikeresebb 24 év alatti játékos a PGA Touron. A bajnok amúgy egy igazán elit társasághoz csatlakozott, ugyanis előtte csupán Tiger Woods, Sergio Garcia, Rory McIlroy és Phil Mickelson mondhatta el magáról, hogy 25 év alatti játékosként legalább négy tornagyőzelmet számlál.

A PGA Tour mezőnye legközelebb a Sony Openen versenyzik, majd jön a Humana Challenge, azt követően pedig az igazi sztárparádét ígérő – többek között Tiger Woodsot is felvonultató – Waste Management Phoenix Open.

(Forrás:sportrajongo.hu/hungariangolf.hu/Fotó:espn.com)