Jump to content

Darts: Vigyázat! Alacsonyan szálló nyilak!

2014. 12. 18. 12:40

A mai napon megkezdődik a PDC világbajnokság. Igen, dartsról van szó és igen, ez az a sport, ahol apró pici nyilacskákat dobálnak egy táblába, a háttérben pedig különböző maskarákban üvöltöznek a sörtől mámoros szurkolók, ha valaki 180-at dob.

A kérdés az, hogy Michael van Gerwen megvédi-e vb címét vagy Phil Taylor begyűjti-e a 17. diadalát a PDC-nél, esetleg valaki más érkezik a surranóról? A fogadóirodák egyértelműen őket kettőjüket tartják favoritnak, kétségtelenül az elmúlt hónapokban mutatott teljesítmény és győzelmek a kisebb versenyeken is őket igazolja. Van Gerwen fiatal hévvel és magabiztonsággal veheti az akadályokat, míg Taylor mellett a rutin és az évek szólnak. A „Power” becenévre hallgató angol bár az idény elején még gyengélkedett a Premier League küzdelmei során, az év előrehaldtával újra régi fényében tündökölt a darts koronázott királya.

A tavalyi világbajnokság során Taylor még a legjobb 32 között búcsúzott a küzdelmektől. Egy fiatal titán, Michael Smith győzte le őt 4-3-ra, hatalmas meglepetést okozva. Smithen később bosszult állt az év során, egyebek mellett egy 9 nyilassal sokkolta őt a World Matchplay tornán. Az 54 éves klasszist évről évre temetik, leírják, de Taylor mindig bizonyítja, bizony érdemes még vele számolni.

Van Gerwen a tavalyi évben megnyert a világbajnokságot. A döntőben a torna egyik meglepetésemberét, Peter Wrightot legyőzve. Van Gerwen, aki gépként szórja a táblába a nyilakat az év elején remekelt, a vb lendülete megmaradt, az év második felében viszont már több hibával játszott. Kérdés, hogy mennyire tudja a legjobb formáját hozni a vb-n.

Akikkel még számolni lehet a vb mezőnyében Gary Anderson, Adrian Lewis, esetleg James Wade. De meglepetésemberként bárki odaérhet, sok függ a formaidőzítéstől. A győztes kilétére csak jövőre derül ki, így a győztes a 2015-ös év első világbajnoka lehet a sportvilágban. A torna összdíjazása 1,25 millió £, ebből a győztes 250.000 £ gazdagodik. A 9 nyilas kiszálló 10.000 £-ot ér, de több ilyen esetén osztódik a pénz. (Reméljük minél többet látunk)

(PL)

(forrás: sportrajongo.hu/pdc.com, kép: darts.tv)