Jump to content

Tour de France 2015: rövid időfutam, legendás hegyek

2014. 10. 22. 14:28

Szerdán Párizsban bemutatták a 2015-ös Tour de France kerékpáros körverseny hivatalos útvonalát, melynek legfeltűnőbb változása, hogy az egyéni időfutam annyira rövid lesz, hogy szinte biztosan nem oszt vagy szoroz majd az összetett eredményét illetően.

A 2015-ös Tour de France egy mindössze 14 kilométeres egyéni időfutammal rajtol el Hollandiában, ezen kívül pedig egy 28 kilométeres csapatidőfutam vár még a mezőnyre - ez nagyjából azt jelenti, hogy az időfutammenőknek nem lesz sok esélye, valószínűleg a hegyekben és a mezőnyszakaszokon dőlhet el a francia körverseny összetett versenye.

A Tour július 4. és július 26. között kerül megrendezésre, a Grand Depart-nak, azaz a Nagy Rajtnak pedig a hollandiai Utrecht ad majd otthont, ahonnan korábban már indult Grand Tour (a 2010-es Giro d'Italia), így a rendezésre biztosan nem lesz panasz. A belgák is örülhetnek, hiszen a Fleche Wallonne klasszikusáról ismert “falon”, a Mur de Huy-n is lesz befutó.

Idén sem hagyták ki a szervezők a kockaköveket, hiszen a negyedik szakaszon 7 szektor alatt összesen 13 kilométernyi rázató vár a versenyzőkre.

További érdekesség, hogy a legendás emelkedők közül az Alpe d’Huez szerepel majd a programban, és valószínűleg komoly jelentősége lesz az összetett szempontjából. Ugyanis a Franciaországot idén óramutató járásával ellentétesen körbejáró Tour végén, a 20. szakaszon dönt majd a sárga trikó sorsáról a hegy, másnap pedig már csak a pezsgőzés vár a legjobbakra a párizsi Champs Elysés-en.

(szp)

(forrás:sportrajongo.hu,bikemag.hu/fotó:cyclingnews.com)