Jump to content

Nyolc magyar atléta a top 30-ban

2014. 10. 21. 08:01

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség nyilvánosságra hozta a 2014-es versenyszezon  év végi, előzetes világranglistáját. A legjobbakat felvonultató IAAF Top 30-ra nyolc magyar atléta került fel, többek között az idény során bravúrt bravúrra halmozó gátfutó Baji Balázs, vagy az idén 82 méter felett is dobó kalapácsvető olimpiai bajnok, Pars Krisztián is.

A nemzetközi elit a legnagyobb nevekből áll: olimpiai,- világ,- és Európa-bajnokok sora jelenti 2014-ben is a nemzetközi mezőny krémjét. A ranglistákon összesen nyolc magyar atléta neve található, ez is jól mutatja, hogy az élvonalban szereplő magyar versenyzők komoly teljesítményekkel vívták ki előkelő helyezésüket.

A kalapácsvető olimpiai-, és kétszeres Európa-bajnok, Zürichben címét megvédő Pars Krisztián 82,69 m-es eredményével (akkor a világ idei legjobbját jelentette) a 2. helyen található. A lista élén a lengyel Pawel Fajdek (83,49 m) áll. A szintén súlylökő, az Eb-n 19,04 méterrel országos csúcsot elérő és ezzel bronzérmes Márton Anita a 8. helyen zárta az évet. A hölgyeknél az új-zélandi világklasszis, Valerie Adams (20,59m) vezeti a rangsort. Európai viszonylatban Márton Anita „dobogós”, hiszen a kontinensről mindössze ketten, a német Christina Schwanitz és az orosz Evgeniia Kolodko előzi meg.

A parádés szezont produkáló Baji Balázst jelenleg a világ 19. legjobb 110-gátasaként jegyzik, míg a kontinensen jelenleg az 5. (!) legjobbnak számít. A zürichi EB 4. helyezettje 13,29-es idejével olyan nagyságok között zárja az évet, mint az amerikai olimpiai bajnok Aries Merritt és az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Jason Richardson, vagy a kubaiak olimpiai bajnoka Dayron Robles. Baji mezőnyében jelenleg a jamaikai Hansle Parchment áll a világranglista élén 12,94-gyel.

Krizsán Xénia és Zsivoczky-Farkas Györgyi, az idei zürichi Európa-bajnokságon 9. és 10. helyet szerző két hétpróbázó hölgy is tagja a legjobbak társaságának. Krizsán Xénia a június elején Götzisben elért 6317 pontos egyéni csúcsával a 12., míg Zsivoczky-Farkas Györgyi 6180 ponttal a 21. (Európában 10. és 16. helyen áll a két magyar összetett versenyző).

A tavalyi moszkvai VB-n nyolcadik. Orbán Éva idén 72,49 m-ig jutott (a Téli Dobó EK-n érte el), amely eredmény a világranglista 14. helyére (Európában a 7.) elegendő. A névsort élén 79,58 méteres teljesítménnyel a lengyel Anita Wlodarczyk áll. Kővágó Zoltán, aki eltiltása után a júliusi Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon tért vissza, a Linzben dobott 65,82 m-es eredményével az IAAF ranglistáján a 15. (Európában 11.) helyen áll, itt a lengyel Piotr Malachowski vezet.

A top 30-ba az Újpest magasugrója, az Egyesült Államokban tanuló Szabó Barbara is befért, 191 cm-es eredményével világviszonylatban a 30., míg Európában a 24. helyen jegyzik.

(Forrás: masz.hu/Daka Timea/Fotó:mti)