Jump to content

Vuelta: Alberto Contador a bajnok!

2014. 09. 14. 20:44

Allberto Contador nyerte a Vuelta spanyol kerékpáros körverseny 2014-es kiírását, miután a háromhetes viadal vasárnapi utolsó szakasza során a második helyen álló Chris Froome nem tudta teljesen ledolgozni hátrányát a spanyol kerekessel szemben.

Pedig az egyéni időfutam jó lehetőséget kínált a tavalyi Tour de France győztesének, hogy megpróbálja beérni Contadort, ám végül az 1 perc 37 másodperces előny elegendőnek bizonyult, hiszen Froome kevesebb, mint fél percet tudott csak hozni piros trikós riválisán.

A Santiago di Compostelában zajló 9.7 kilométeres időfutam során Froome 27 másodperccel volt gyorsabb, mint az éllovas spanyol kerekes, ám ez mit sem változtatott az összetett végső eredményén, hiszen Contadornak így is maradt több, mint 1 percnyi előnye. Izgalomból azonban nem volt hiány, hiszen Contador Froome után indult, és nem volt 100%-osan biztonságos a helyzete, hiszen az eső miatt nedves és csúszós volt az út.

A Tour de France-on sípcsontját törő Alberto Contador így pályafutása során harmadszor nyerte a spanyol körversenyt, 2008 és 2012 után. A Tourt szintén idejekorán feladni kényszerülő Froome végül a második helyet szerezte meg összetettben, míg a dobogó alsó fokára Contador honfitársa, Alejandro Valverde állhatott fel.

Az utolsó szakaszt, azaz az időfutamot végül Adriano Malori nyerte, a Movistar 26 éves kerekese első háromhetes körversenyen aratott szakaszgyőzelmét ünnepelhette.

A spanyolok pedig az újabb hazai piros trikónak.

(Fotó: rtve.es)