Jump to content

Tenisz: Lucic-Baroni 16 év után nyert tornát

2014. 09. 14. 22:48

A horvát Mirjana Lucic-Baroni több, mint másfél évtizedet várt újabb WTA sikerére. Ráadásul nem is akárkit, a korábbi világelső Venus Williamst győzte le a Quebec Cityben zajló női tenisztorna fináléjában.

Mirjana Lucic-Baroni csodagyerekként robbant be a '90-es évek végén a női tneisz világába. Első két tornagyőzelmét 1997-ben és 1998-ban szerezte meg a horvátországi Bol szigetén, aztuán azonban hosszú szünet következett.

A Németországban született, de horvát családban felnövő, jelenleg Floridában élő Lucic 1999-ben, 17 évesen elődöntőt játszott Wimbledonban, ám utána nem tudott igazán berobbanni a legjobbak közé. Annyira nem ment neki a tenisz, hogy 2004 és 2009 között gyakorlatilag nem is versenyzett.
Hozzá kell tenni, nem volt egyszerű gyermekkora, hiszen Mirjana, édesanyja és testvérei 1998-ban az Egyesült Államokba menekültek a családfőtől, hiszen Lucic apja éveken át fizikailag bántalmazta lányát.

2010-ben tért vissza a WTA világába, ám az igazi áttörés húszas évei végén sem jött.

Most, 32 évesen viszont új irányba fordult a pályafutása: a US Openen pedig egyenesen a 4. körig jutott úgy, hogy megverte a világranglista második helyezettjét, Simona Halepet, amely pályafutása legnagyobb skalpja volt.
Quebec Cityben pedig egyenesen a tornagyőzelemig menetelt, ahol menet közben Babos Tímeát is legyőzte, majd a fináléban két játszmában verte a korábbi világelső Venus Williamst.

A pályafutása harmadik WTA tornagyőzelmét 32 évesen megszerző Lucic-Baroni rekordja igazán magáért beszél: 16 év és 4 hónap után nyert újra tornát, mely a WTA történetében a legnagyobb időkülönbség két tornagyőzelem között. A korábbi rekordot a 44 évesen is aktív és sikeres japán Kimiko Date-Krumm tartotta, aki 1996 és 2009 között nem nyert tornát (közben egyszer vissza is vonult).

(Fotó: sportski.net.hr)