Jump to content

Davis Kupa: Franciaország-Svájc döntő

2014. 09. 14. 20:17

Igazi tenisz csemege lesz a 2014-es Davis Kupa döntő novemberben: Franciaország és Svájc jutott ugyanis fináléba a férfiak nem hivatalos tenisz csapat világbajnokságán. Csupa nagy név harcol majd hazájáért a döntőben: több, mint valószínű, hogy pályára lép Roger Federer, Stan Wawrinka, Jo-Wilfried Tsonga és Gael Monfils is.

A hétvégén rendezték a Davis Kupa elődöntőit, melyen már előzetesen is érett az álomdöntő. A franciák a Roland Garroson, a Philipp Chatrier Stadionban fogadták 15 ezer néző előtt a címvédő cseh válogatottat, míg Svájc egy genfi csarnokban játszott az olasz válogatottal a világcsoport két elődöntőjében.

A franciák már szombaton eldöntötték a 3 nyert mérkőzésig zajló párharcot, hiszen azok után, hogy pénteken Richard Gasquet három sima szettben legyőzte Tomas Berdychet, majd Jo-Wilfried Tsonga hasonló arányban Lukas Rosolt, már szinte biztos volt, hogy ott lesznek a fináléban.
Szombaton aztán biztosították is a helyüket a döntőben, miután a Gasquet-Tsonga kettős négy szettben múlta felül a Berdych-Stepanek párost. Ezek után már tét nélkül szépítettek a csehek, hiszen Jiri Vesely legyőzte Julien Benneteau-t, ám aztán Gael Monfils gondoskodott arról, hogy teljes legyen a párizsi öröm, hiszen megverte Rosolt.

Svájcnak már nehezebb dolga volt, hiába indult remekül a genfi párharc az olaszok ellen. A 17-szeres Grand Slam győztes Roger Federer szoros három játszmában verte Simone Bolellit, míg Stan Wawrinka szintén legyőzte Fabio Fogninit, így magabiztosan készülhettek a svájciak a szombati párosra. A Fognini/Bolelli kettős azonban hihetetlenül izgalmas csatában, öt szettben kerekedett felül a Wawrinka/Chiudinelli pároson, így szépített Olaszország, és vasárnap is maradt tétje az elődöntőnek.

A finálét azonban stílusosan Roger Federer harcolta ki Fognini ellen, három szettes győzelme pedig azt jelenti, hogy a pályafutása során szinte mindent megnyerő és elérő Federer életében először játszhat Davis Kupa döntőt. Az olaszok a párharc végén még tét nélkül szépítettek, hiszen Seppi legyőzte Lammert, ám ez sem rontotta el a genfiek örömét.

A Davis Kupa döntőjét november 21. és 23. között rendezik, a finálénak pedig a francia csapat lesz a házigazdája. A franciák Lille-t jelölték meg helyszínként, ami azt jelenti, hogy a helyi focicsapat befedhető stadionjában fog játszani a két válogatott, várhatóan rekordszámú néző előtt. A döntő borításáról később döntenek a franciák.

Közben a világcsoport alatti kategóriákban is eldőltek a küzdelmek. A US Open győztes Marin Cilic egy héten belül másodszor is nemzeti hős lett Horvátországban, hiszen az ő segítségével győzte le a horvát csapat a hollandokat, és került vissza ezzel a világcsoportba.

(Fotó: eurosport.com)