Jump to content

US Open - Federer a 8 között, kiesett Dimitrov

2014. 09. 03. 11:45

Szerdára már a férfiaknál is teljes lett a negyeddöntős névsor az év utolsó Grand Slam tornáján, a US Openen. Az ötszörös New York-i bajnok Roger Federer gond nélkül jutott a legjobb nyolc közé, ám Grigor Dimitrov búcsúzott.

A hölgyek versenyében az alsó ág két negyeddöntőjét is megrendezték kedden, így azt már tudjuk, hogy a kínai Peng Shuai életében először, a dán Caroline Wozniacki viszont hosszú idő után újra elődöntőt játszhat Grand Slam tornán.

Előbbi félelmetesen jó formában van, hiszen három kiemelt (Radwanska, Vinci és Safarova) megverése után a nagyon fiatal, 17 éves svájci Belinda Bencicet verte meg két sima szettben, hihetetlen koncentrációval és fegyelmezett játékkal.

A 2009-es US Open döntős Wozanicki Maria Sharapova legyőzése után magabiztosan készülhetett a negyeddöntőjére, ahol a korábbi Roland Garros finalista Sara Errani várta. Az olasz nem is tudott nagy ellenállást kifejteni, így Wozniacki mindössze egy játékot veszítve, 6/0 6/1-es győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé.

Mivel Peng Shuai élete első elődöntőjét játszhatja Grand Slam tornán, így mindenképpen Caroline Wozniackit kell esélyesnek tartanunk, ám pont a kínai bizonyította az elmúlt 10 napban, hogy bizony a papírforma sokszor mit sem számít.

A férfiaknál befejeződött a 4. forduló. A 6. kiemelt Tomas Berdych simán győzte le a 21. születésnapját ma ünneplő, és életében először nyolcaddöntőző Dominic Thiem-et, míg Roger Federer szintén nem teketóriázott sokat a spanyol Roberto Bautista Aguttal szemben, így mindketten háromszettes győzelemmel jutottak a legjobb nyolc közé.

Ám a 7. kiemelt Grigor Dimitrovra nehéz nap várt, hiszen a US Openen rendkívül fegyelmezetten és jó formában teniszező francia Gael Monfilsszal találkozott. A sokat hibázó bolgár az első szettet 7/5-re elveszítette, majd a második játszmát nyerő pozícióból adta végül Monfilsnak, méghozzá rövidítésben. Dimitrov a 3. szettre sem tudott megújulni, és végül 4/5-nál kettőshibával bukta el a meccset, így Monfils jutott a legjobb nyolc közé, ahol majd Federerrel játszhat.

A nap legizgalmasabb mérkőzését a horvát Marin Cilic és a francia Gilles Simon vívta. A két teniszező egymás elleni történetében eddig mindig Simon kerekedett felül, beleértve két GS mérkőzést is, melynek mindegyikét öt szettben nyerte a francia. Ezekkel az előjelekkel várta Goran Ivanisevic tanítványa a találkozót, ahol Simon 7/5-tel szettelőnyre tett szert. A második játszmában tie-breakben tudott egyenlíteni a horvát, majd remek játékkal nyerte a harmadik szettet is. Ám ahogy az lenni szokott, Simon játéka ezután feljavult, és kiharcolta a döntő szettet. Az ötödik játszmában azonban nagyon összekapta magát Cilic, és végül remek tenyereseinek köszönhetően megnyerte a meccset - pályafutása során először legyőzve Simont.
Cilic harmadszor játszhat US Open negyeddöntőt, ezúttal Tomas Berdycchel.

(Fotó: sportsmole.co.uk)