Jump to content

Ryder Kupa: megvan az európai keret

2014. 09. 02. 16:20

Szeptember végén rendezik a golfozók legősibb csapatversenyét, a patinás Ryder Kupát. Az idén jubileumi 40. alkalommal megrendezésre kerülő versenyen az európai csapat kapitánya, Paul McGinley kihirdette a teljes csapatot, az összeállításban kisebb meglepetésekkel.

A Ryder Kupát az európai és az amerikai csapat játssza kétévente váltott helyszínen. Ezúttal Skóciában kerül megrendezésre a patinás verseny, az európaiak pedig azzal a tudattal várhatják az újabb megmérettetést, hogy egyrészt címvédőként a lélektani előny náluk van, másrészt az amerikaiak 1993 óta képtelenek „idegenben” győzni.

A csapatok 12 főből állnak, kilencen alanyi jogon – az idény során pontverseny alapján – jutnak be a csapatba, hárman pedig kapitányi szabadkártyával. A presztízs hatalmas, mindenki részt akar venni a tornán, ezért még a szabadkártyás helyekért is hatalmas a csata. Idén a Luke Donald, Ian Poulter, Lee Westwood, Stephen Gallacher négyesből választott hármat McGinley kapitány és választása a 40 éves Ryder Kupán még korábban nem játszó skót Gallacherre esett.

Donald 2008 után pályafutása során mindössze másodszorra nem vehet részt egy Ryder Kupán, ám formája hónapok óta ingadozott, egyáltalán nem tudott kiegyensúlyozottan játszani. Az angol idén a PGA Touron mindössze három top-10-es helyezést számlált, utóbbi kilenc versenyén pedig egyszer sem jutott be még a legjobb 30-ba sem. Ami az European Tourt illeti, Donald a BMW PGA Championship versenyen kívül egyszer sem zárt a legjobb 10 között, kimaradása innentől fogva. Ami Gallachert illeti, a skót golfozó az European Tour idei szezonja során eddig nyolc viadalon zárt az első tízben, ráadásul megnyerte a Dubai Desert Classic tornát, ahol olyan kiválóságokat utasított maga mögé, mint Rory McIlroy vagy Phil Mickelson.

Gallacher mellett Lee Westwood is a keret tagja, a veterán angol 1997 óta minden Ryder Kupán csapattag volt, míg a harmadik szabadkártyás, Ian Poulter is csupán egyszer (2006) maradt ki pályafutása során.

Érdekes statisztika hogy Poulter eddig kétszer kapott szabadkártyát az aktuális kapitánytól és hogy mennyire megérte őt beválogatni azt jól mutatja a győzelmi statisztikája: két Ryder Kupán az összes meccsét amelyen játszott (legyen páros vagy egyéni) megnyerte. Nem ennyire makulátlan, de azért szintén párját ritkító Westwood statisztikája, aki egyszer volt csupán szabadkártyás eddig pályafutása során és 5 meccséből hármat megnyert, kettőt pedig felezett (döntetlennel zárta).

Az európai Ryder Kupa csapat névsora:

Thomas Bjorn, Jamie Donaldson, Victor Dubuisson, Sergio Garcia, Martin Kaymer, Graeme McDowell, Rory McIlroy, Justin Rose, Henrik Stenson, Stephen Gallacher, Ian Poulter, Lee Westwood

Az amerikai csapat kapitánya Tom Watson szintén a mai napon jelenti be választottjai névsorát.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:telegraph.co.uk)