Jump to content

US Open - a jó meccsek szombatja

2014. 08. 31. 12:43

Nem akármilyen mérkőzéseket és meglepetéseket hozott a US Open hatodik napja. A hölgyeknl befejeződött a harmadik forduló, a fiúknál még hátravan a fele. Nincs már versenyben a női wimbledoni bajnok.

A versenynap legnagyobb meglepetését a fiatal szerb Aleksandra Krunic szolgáltatta, aki a 3. fordulóban állította meg a friss wimbledoni bajnok és a US Openre tornagyőzelemmel hangoló cseh Petra Kvitovát.
A szerb kislány a selejtezőből jutott fel a főtáblára, és immáron egy Grand Slam negyeddöntőért játszhat a US Open elmúlt két évének döntősével, Victoria Azarenkával.

Azarenkának a 3. fordulóban ment a legjobban, hiszen az előző két körhöz képest jóval simább meccs jutott neki: mindössze két játékot veszített az orosz Elena Vesnina ellen.

A világelső Serena Williams sorozatban harmadszor játszott honfitárssal, ezúttal Varvara Lepchenko várt rá. A lárványos, csodaszép labdameneteket hozó mérkőzésen ugyan szépen tartotta magát Lepchenko, de így sem tudta igazán megszorongatni a 6/3 6/3-as győzelmet arató amerikai világelsőt.

A 7. helyen rangsorolt Eugenie Bouchard ismét esti programban játszhatott az Arthur Ashe Stadionban, és ismét megszenvedett a győzelemért. A kanadai teniszező hajszálra ugyanolyan arányban nyerte 3. körös meccsét a cseh Barbora Zahlalvova-Stycova ellen, mint két nappal korábban Sorana Cirstea ellenében - megint 6/2 6/7 6/4-es győzelmet aratott, ezúttal egy fordulatos, izgalmas találkozón.

Könnyedén jutott tovább a tavalyi elődöntős Flavia Pennetta, a mindenkire veszélyes Ekaterina Makarova, az ausztrál páros specialita Casey Dellacqua, míg Kaia Kanepi kisebb meglepetést okozva búcsúztatta a 15. kiemelt Carla Surarez-Navarrót.

A férfiak versenyében a legjobb 16 közé jutás volt tét a felső ágon. Ez mindenféle gond nélkül összejött a világelső Novak Djokovicnak, aki az amerikai Sam Querryt győzte le sima három szettben.
A következő fordulóban Philipp Kohlschreiber lesz az ellenfele, aki hatalmas csatában múlta felül a 13. kiemelt John Isnert. A mérkőzésről mindent elmond, hogy a négyből három szettet szoros tie-break döntött el, és így dőlt el az is, hogy Isner nem tudja kiharcolni az ötödik szettet.

A két évvel ezelőtti bajnok Andy Murray megint kisebb bukkanókkal, de továbbjutott. Ellenfele, az orosz Alexander Kuznetsov még egy szettet is nyert ellene, de végül Murray is elkerülte az ötödik játszmát, és bejutott a legjobb 16 közé.

Ahol viszont meglehetősen nagy erőpróba vár rá: a torontói tornán őt, Djokovicot és Federert is legyőző Jo-Wilfried Tsonga lesz az ellenfele, aki a spanyol Pablo Carreno Bustán jutott túl három szettben. Kettejük párharca lesz a negyedik forduló talán legrangosabb mérkőzése.

Milos Raonic ugyan nem veszített szettet, de nem lehet mondani, hogy az 5. kiemelt kanadai ne izzadt volna meg simának tűnő győzelemért: a kolumbiai Estrella Burgos ellen mindhárom szettet rövidítésben nyerte a hórihorgas teniszező.

Simán jutott tovább a 10. kiemelt Nishikori Kei, az Ausztrál Open bajnok Stan Wawrinka pedig játék nélkül lépett tovább, miután ellenfele, Blaz Kavcic visszalépett a mérkőzéstől.

A nap egyik legszebb mérkőzését a 16. kiemelt Tommy Robredo és a 19 éves ausztrál Nick Kyrgios vívták. Rafael Nadal wimbledoni legyőzője hatalmas tempóban kezdte a meccset, 5/0-ra is vezetett, majd a második játszmában brékelőnyben volt és három labdája volt az előny megduplázásához. Innentől azonban átvette az irányítást az öreg rókaként igencsak okos teniszt bemutató Robredo, és szinte hiba nélküli játékkal nyerte a következő három szettet, köztük a nagy csatát és tie-breaket hozó haramdik játszmát.

(Fotó: ocanada.com)