Jump to content

Kerékpár - Kreuzigert előzetesen felfüggesztették

2014. 08. 02. 20:39

a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) előzetesen felfüggesztette Roman Kreuziger cseh országúti kerékpáros versenyzési jogát, mivel nemrégiben rendellenességet fedeztek fel az úgynevezett biológiai útlevelének alapjául szolgáló vérképében.

Kreuziger már a múlt vasárnap véget érő Tour de France-on sem indulhatott el, igaz akkor még nem felsőbb utasításra, hanem csapata döntése alapján. A Tinkoff-Saxo csapat azért vonta vissza a 28 éves versenyző nevezését egy hónappal ezelőtt, mert 2011-ben és 2012-ben a szokásostól eltérő értékek bukkantak fel a biológiai útlevelében.

A tavalyi Tour ötödik helyezettje - aki állítása szerint nem doppingolt - a tervek szerint a kétszeres bajnok spanyol Alberto Contador első számú segítőjeként vett volna részt a francia körversenyen.

A UCI azért hozta meg a döntést, mert a vizsgálatok szerint eőteljes a gyanú, hogy Kreuziger doppingvétsgéget követett el, és amíg a szervezet és a szövetség orvosi szakértői ki nem derítik, hogy pontosan milyen doppingesetről is van szó, addig nem engedik versenyzni.

Kreuziger szeretett volna ott lenni a vasárnap kezdődő lengyel kerékpáros körversenyen, és állítása szerint soha nem doppingolt.

(Fotó: sport.idnes.cz)