Jump to content

Tour de France - Tony Martin nyerte az időfutamot

2014. 07. 26. 18:42

Ahogy az várható volt, a lényegi kérdések eldőltek a 101. Tour de France kerékpáros körverseny utolsó előtti szakaszán, mely az idei verseny egyetlen időfutama volt. A szakaszt az egészen szenzációsan tekerő Tony Martin nyerte, és eldőlt, hogy az összetett dobogón két francia kerekes fog állni vasárnap.

Persze 100%-osan még nem dőlt el minden, hiszen hátravan a vasárnapi utolsó párizsi szakasz, melynek során még bármi történhet - de általában ilyenkor már nem szokott. A Champs Elysées-n való körözés már csak az ünneplésről és a pezsgőzésről szokott szólni, így ha mindenki vigyáz magára, akkor változás már nemfog történni.

A sárga trikó kérdése már elég régen eldőlt, mert miután vincenzo Nibali megszerezte, nem is adta oda senkinek. Egyértelműen az olasz volt a mezőny legerősebbje, így a szombati egyenkénti időfutam során is tartotta előnyét - igaz több, mint 7 perces előnyt elbukni csak valamilyen óriási szerencsétlenséggel lehetett volna.
A Bergerac és Périgueux közötti 54 kilométeres egyéni időfutamon a negyedik legjobb időt érte el az olasz, így ezzel megerősítette vezető pozícióját, gyakorlatilag biztossá téve a végső győzelmet.

A kronó legjobbja a fantasztikus sebességgel tekerő Tony Martin volt, aki fölényesen nyerte a stombati etapot, átlagosan 48.8 km/h-s sebességgel. A háromszoros időfutam világbajnok kerekes pályafutása negyedik Tour szakaszát nyerte.

Az igazi izgalmat az összetett dobogóért folyó harc jelentette, ugyanis hárman is álltak 15 másodpercen belül. Végül a spanyol Alejandro Valverde maradt le a pódiumról, így az is szinte biztosan eldőlt, hogy két francia kerekes állhat majd Nibali mögé. Jean-Christoph Péraud az időfutam során bizonyult jobbnak, így Thibault Pinot elé került összetettben, és ő áll a második helyen.

Vasárnap véget ér a francia kerékpáros körverseny, az utolsó szakasz során a mezőny Évryből Párizsba teker, ahol a Champs-Élysées-n és környékén köröz majd, és összesen 137.5 kilométert tesz meg.

(Fotó: dw.de)