Jump to content

Vívó-vb - Egy tussal maradt le a negyeddöntőről a kardozó Márton Anna

2014. 07. 18. 12:44

A 13. helyen végzett Márton Anna a női kardozók mezőnyében a kazanyi vívó-világbajnokság pénteki napján. A legjobb 16 között versenyben maradó utolsó magyarnak nem volt könnyű dolga, mert a negyeddöntőbe kerülésért a tavalyi, budapesti világbajnokságon ezüstérmes Jekatyerina Gyacsenkóval kellett megküzdenie.

A nem túl népes, de hangos közönség biztatását élvező orosz kardozó előzőleg Garam Nórát állította meg magabiztos vívással, de Márton sokkal nehezebb feladat elé állította.

Az első három tust Gyacsenko adta, majd az idén junior világ- és Európa-bajnok, még mindig csak 19 éves magyar kardozó is végrehajtott eredményes akciókat, és 7-7-nél utolérte ellenfelét. Ezután is jórészt az orosz vezetett, 13-12-nél azonban már Mártonnál volt az előny. Az egyenlítés után 13-14-re, majd 14-14-re alakult az állás, aztán három együttes akció következett, végül pedig az, amelyik után a mérkőzésvezető, a videofelvétel alapján orosz tust ítélt. Indoklása szerint a két vívó ugyanazt csinálta, pengeütéssel indult, majd vágott, de Gyacsenko volt a támadó, ezért adta neki a találatot.

"Oroszországban vagyunk, 14-14-nél egylámpás tust kell adni" - mondta utóbb Gárdos Gábor, a női kardválogatott vezetőedzője, egyben Márton trénere, aki szerint az utolsó találatot rosszul ítélte meg a mérkőzésvezető.

A szakvezető az összteljesítményt tekintve úgy vélekedett, hogy volt előrelépés, érzékelhető a fejlődés, Márton Anna pedig a felnőttek között is szép eredményeket fog majd elérni.

Várhelyi Kata a 23., Garam Nóra a 24., Várhelyi Anna pedig a 43. helyen végzett.

Eredmények:

a 64 között:
Várhelyi Kata-Anandha Sundha Chadalavada (indiai) 15-14
Garam Nóra-Olena Voronyina (ukrán) 15-8
Márton Anna-Diah Permatasari (indonéz) 15-5
Hvang Szeo Na (dél-koreai)-Várhelyi Anna 15-12

a 32 között:
Márton-Csang Karen Ngai Hing (hongkongi) 15-6
Mariel Zagunis (amerikai)-Várhelyi K. 15-7
Jekatyerina Gyacsenko (orosz)-Garam 15-7

a 16 között:
Gyacsenko-Márton 15-14

(Fotó:ujeuropaalapitvany.hu/Forrás:MTI)