Jump to content

Lars Boom a drámai szakasz győztese

2014. 07. 09. 17:21

A Belkin holland kerekese, Lars boom nyerte a 101. Tour de France kerékpáros körverseny ötödik, kockaővel és drámával teli szakaszát. Az etap legfontosabb eseménye mégis az volt, hogy a címvédő Chris Froome kétszer is bukott, majd feladta a versenyt. Az összetettben élen álló Vincenzo Nibali megőrizte a sárga trikót.

A kedvezőtlen időjárás-előrejelzés miatt sejthető volt, hogy a Tour de France Ypres és Arenberg Porte du Hainaut közötti 152 és fél kilométeres etapja során lesznek drámai fordulatok, ilyen eseméyndús szakaszara azonban nem számíthattunk. Mivel az utolsó 100 kilométeren több macskaköves részt is túl kellett élnie a mezőnynek, mely az esős időjárásban különösen nehéz volt, várható volt, hogy több bukásról is be kell számolnunk. Az időjárás olyannyira nem kedvezett a szakasznak, hogy a szervezők menet közben két kockaköves részt is töröltek az útvonalból, hogy elkerüljék az újabb esetleges baleseteket.

Mint arról korábban is beszámoltunk, a címvédő Chris Froome kétszer is bukott még a macskaköves szakaszok előtt, a második esés után pedig a kerékpárja helyett a kísérőkocsiba ült és feladta a Tourt.

A nap második vesztese az összetettben is esélyesnek számító spanyol Alberto Contador volt, aki a csúszós kockaköveken lemaradt - most már - legfőbb riválisától, Vincenzo Nibalitól, és 2 perc 35 másodpercet kapott ,így a hegyekben kell majd ledolgoznia hátrányát, ami nem lesz könnyű.

Az Astana és első embere, a sárgatrikós Vincenzo Nibali azonban remek taktikával élték túl a szakaszt, így az olasz kerekes magabiztosan ért célba, köszönhetően segítőinek, Fuglsangnak és Vestrának, egyrészt jó nagy előnyt szerezve Contador előtt, másrészt biztonságban tartva a tavalyi Giro győztesét.
Nibali így megtartotta előnyét összetettben, és továbbra is viselheti a sárga trikót.

A szakasz végén Lars Boom lépett el az elől tekerő csoporttól, és páylafutása első szakaszgyőzelmét aratta a Tour de France-on.

(Fotó: abc.net.au)