Jump to content

Foci V vb ide vagy oda, ma kiderül, ki lesz Wimbledon női bajnoka

2014. 07. 05. 15:13

Elsőként a hölgyeknél hirdetnek győztest az idei wimbledoni Grand Slam tornán. A 2014-es finálét Petra Kvitova (6.) és Eugenie Bouchard (13.) vívja az év egyik legnívósabb versenyén. Előbbi 2011-ben meglepetésre megnyerte a tornát, míg Bouchard idén robbant be igazán a köztudatba, Ausztráliában és Párizsban is elődöntős volt.

A mindössze húsz éves Bouchard idáig vezető útja semmiképpen sem nevezhető rögösnek, a kanadai lány játszi könnyedséggel parancsolt megálljt ellenfeleinek, szettveszteség nélkül aratta diadalait. A legnagyobb skalpot Alize Cornet, valamint Simona Halep legyőzése jelentette számára. A montréali lánynak a 2013-as esztendő jelentette az igazi áttörést, ekkor került be a legjobb száz, majd az ötven legelőkelőbb pozícióban jegyzett teniszező közé. Abban az évben játszotta le első WTA döntőjét, viszont akkor az osakai viadalon Samantha Stosur még legyőzte. Nem úgy, mint idén, Nürnbergben senki sem állíthatta meg, ezáltal pedig bezsebelte első felnőtt, WTA tornán szerzett trófeáját. Elképzelhető, hogy a Nick Savaino kezei alatt dolgozó Bouchard nem ezt a serleget tekinti a legfényesebbnek a vitrinben lévő többi közül, hanem a két évvel ezelőtt éppen itt Wimbledonban megszerzett junior tornagyőzelméért járót. A jobbkezes Bouchard első Grand Slam fináléján léphet pályára.

Ellenfele, Petra Kvitova sem sorolható az „öreg rókák” közé, ám ennek ellenére mégis olyan sikereket ért el, amelyekről órákig lehetne diskurálni. A cseh hölgy – csakúgy, mint Bouchard – önbizalommal telve várhatja a finálét, hiszen eddigi csupán egy játszmát veszített a hat összecsapása során. Ennek dacára Venus Williams ellen már a második körben majdnem nagy bajba került, a meccsben maradásért is kellett adogatnia, de végül ő fogadhatta a gratulációkat, innentől kezdve pedig sorra nyerte az olykor izgalmaktól hemzsegő felvonásokat. Idén még nem örülhetett tornagyőzelemnek Kvitova, a korábbi esztendők alatt szerzett tizenegy WTA bajnoki cím viszont joggal kárpótolhatja. Grand Slam tornákon Wimbledonig nem igazán brillírozott a bíloveci lány, legutóbbi hat GS-tornáján egyaránt a harmadik kör jelentette számára a végállomást.

A két teniszező eddig egyszer találkozott egymással, tavaly a hazai közönség előtt versenyző Bouchard maradt alul. Kvitova számára előnyt jelenthet a balkezessége, valamint a gyors szervája, ahogy az erőtől és lendülettől duzzadó tenyerese és fonák ütése is. Bouchard a torna során bizonyította, hogy ha kell kellően agresszív tud lenni, erre az erényére szüksége is lehet a párharc során, nem szabadna majd engedélyeznie, hogy Kvitova irányítsa a labdameneteket, le kell szorítania a pályáról az alapvonalnál kiegyensúlyozottan játszó ellenfelét, és akkor bármi lehet. Nagyjából ugyanannyi játékidő van Kvitova és Bouchard lábában is, a cseh hölgy huszonhat perccel játszott csak kevesebbet, lényeges lesz, hogy egy esetleges maratoni csatát ki bír majd jobban. A lábmunka is nélkülözhetetlen lesz, pláne két ilyen támadó felfogású játékosnál. Egyik lány se az a sztoikus személyiség, a mérkőzés végeztével sejthetően óriási örömnek és bánatnak lehetünk majd szemtanúi.

(Fotó:tennisworldusa.org)