Jump to content

Kékszalag - Nyílt verseny katamaránokkal a 80. évfordulón

2014. 06. 30. 17:18

Július 10-12-én kerül immáron 46. alkalommal megrendezésre az idén 80 éves Balaton-kerülő vitorlásversenyt, a Kékszalag Audi Nagydíj, jelentette be a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke hétfő délelőtt az esemény balatonfüredi sajtótájékoztatóján. Az idei verseny az eredeti kiírás szellemiségét figyelembe véve nyílttá vált, többtestű és egytestű hajókkal is lehet indulni.

Az idei versenyben rajthoz áll az 1955-ben 10 óra 40 perces csúcsot felállító, és azt 57 évig tartó Nemere II-vel tulajdonosa, Láng Róbert, valamint a 118 éves Kishamis is, fedélzetén Hrehus Györggyel. Kollár Lajos elmondta, a 80 éves jubileum mellett idén a vitorlásszövetség alapításának 85. évfordulóját is ünneplik. Balatonfüred életében fontos szerepet tölt be a Kékszalag, ami több mint verseny, a vitorlás társadalom, a Balaton és a régió igazi ünnepe - emelte ki Bóka István, Balatonfüred polgármestere. Mint mondta, az eseményt tíznapos kulturális és gasztronómiai programsorozat kíséri a városban.

A névadó szponzor képviseletében Mátrabérci Sándor márkaigazgató a folyamatos fejlesztések és a végsőkig kiélezett küzdelem kapcsán párhuzamot vont a Le Mans-i 24 órás autóverseny és a Kékszalag közt.

Az idei futam részleteiről Holczhauser András, az MVSZ főtitkára elmondta, a verseny július 10-én reggel, a balatonfüredi móló elől rajtol, közel 600 hajó és 3000 sportoló vág majd neki a hagyományos, 155 kilométeres Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távnak. A versenyidő maximum 48 óra, de a leggyorsabbak befutása már a nyitónapon várható.

A versenyen rajthoz áll a 2012 óta 10:34 órás idővel abszolút rekorder, Józsa Márton vezette Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán is. A hajó két éve magyar tervezéssel és építéssel készült. Józsa szerint az azóta véghez vitt fejlesztéseknek, a nagy vitorlafelületnek és az alacsony súlypontnak köszönhetően az amúgy is extra sebességre képes Fifty-Fifty bizonyosan gyorsult a két évvel ezelőtti rekordmenetéhez képest.

A címvédő, tizenegyszeres győztes Litkey Farkas az Evopro Katamadárral vág neki a távnak. Litkey felidézte, hogy eddigi győzelmeit egytestű hajókkal érte el. Két alkalommal, legutóbb 2012-ben indult többtestűvel, és most is ugyanazzal, az 1988-as Amerika Kupára épült hajóval versenyez. Azonban most magasabb a vitorlázata, a hajó pedig könnyebb, ezért jó esélyekkel veszik majd fel a versenyt a Fifty-Fiftyvel.

A Kékszalag Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenye. A Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred közti (légvonalban) 155 kilométeres távon először 1934. július 27-én indítottak versenyt. A legtöbb, 623 induló hajó 2010-ben volt.

(Fotó.veol.hu)