Jump to content

Vizes vb: ezüstérmesek a férfi vízilabdások

2017. 07. 29. 21:43

Második helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott a budapesti vizes világbajnokságon. 

A ráúszásnál Erdélyi Balázs hozta el a labdát, így az első támadás a miénk volt, a centerben kezdő Mezei elöl azonban elhalászták a bejátszást. Az első horvát támadás góllal zárult: Sukno vált le Vámosról, és Nagy Viktor feje fölött a kapuba lőtt (0-1). Hosnyánszky lövését Bijac védte, remek védekezés után ismét mi jöhettünk, első emberelőnyünkben azonban kicsit túljátszottuk a helyzetet. Nem úgy a horvátok: első emberelőnyüket Loncar váltotta gólra (0-2). Ismét emberefórba kerültünk, azonban Manhercz, majd Varga Dénes lövését is a kapufára tolta Bijac. A védekezésünk megint a helyén volt, Varga Dénes vízre pattintott lövése a kapu fölé szállt. Egyre nagyobb volt a gond: Jokovic hagyta ott Deckert, és Javier Garcia passzát húzta a kapunkba (0-3). Märcz Tamás időt kért, azonban kontra miatt elvették a labdát. Ismét jól védekeztünk, a támadásainkban azonban továbbra sem volt erő: Zalánki emberelőnyben megúszott, azonban a rövidre leadott lövést Bijac védte. A negyed vége előtt az emberelőnyt ismét gólra váltották a horvátok, így rémálomszerűen alakult az első negyed (0-4).

A második negyed elején Vámos indította be a szekerünket egy óriási lövéssel (1-4), majd Nagy Viktor védett óriásit horvát emberelőnyben. Török Béla váratlan lövése talált utat Bijac kapujába (2-4), így elkezdtünk a gödör aljáról feljebb kapaszkodni. A védekezésünk továbbra is parádés volt, blokkolt lövés után indultunk, emberelőnyben azonban Török kezéről lesodorták labdát. Nagy Viktor két védett lövésnél tartott, annyira jól blokkoltunk előtte, Hárait azonban büntetlenül „gyilkolhatták” a horvát védők, az ellentámadásból a horvátok kapufára lőttek két labdát is – az elsőt emberelőnyből. Hiába kért időt Märcz Tamás a következő előnyünknél, Manhercz lövését Bijac kipiszkálta. Nagy Viktor is kapufára tolta Sukno lövését, azonban kontrát ítéltek Hárai ellen támadásban, kapusunk azonban ismét a helyén volt, azonban támadásban egyszerűen nem volt bennünk átütőerő, így 4-2-re vezetett a horvát válogatott félidőben.

A második félidő Nagy Viktor védéssel indult, ezúttal Jokovic lövését hatástalanította. Mezeiről szórtak ki egy horvátot, és Erdélyi a hatodik emberelőnyünket már gólra váltotta (3-4). Jokovic a kapufára bombázott emberelőnyből, Vámost kiszórták ismét, azonban Jokovic ismét a kapufát találta telibe. Eredménytelen támadások követték egymást mindkét oldalon, majd Jokovic lövése ismét Nagy Viktor kezeiben halt el. Fatovicot szórták ki, Manhercz pedig a rövid felsőbe bombázott, egyenlítettünk! (4-4). A horvát emberelőnyt majdnem kivédekeztük, azonban Mezei kezéről a kapunkba pattant Javier Garcia labdája (4-5). Nem volt szerencsénk: Javier Garcia újabb lövése pattant be a blokkról (4-6). Emberelőnyben Varga Dénes kicsit elkapkodott lövését védte Bijac, 32 másodperccel a vége előtt támadhattunk még., Erdélyi lövését Bijac védte, így kétgólos hátránnyal vágtunk neki az utolsó negyednek.

Kulcsfontosságú labdát hoztunk el a ráúszásnál, Manhercz lövését Bijac azonban védte. Újabb megpattannó lövés zúgott a kapunkra – a kapufa most megmentett minket. Nagy Viktoron semmi sem múlt, 10. védésével tartotta a csapatot. Támadásban továbbra is erőtlenek voltunk, Zalánki lövését védte Bijac. Nagy Viktor óriási védése pár másodpercre még mentetett minket, azonban emberelőnyben Sukno nem hibázott (4-7). Vámos bombázott elemi erővel Bijac feje fölé négy és fél perccel a vége előtt (5-7), Nagy Viktor bravúrját követően megint nem sikerült betalálni, Setka lövése a kapufán csattant, majd emberelőnyt kaptunk, Vámos pedig nem hibázott, megint csak egy gól volt a hátrány (6-7), Sukno azonban újfent megduplázta azt (6-8). A támadóidővel is játszottak már a horvátok, labdát szereztünk, Varga Dénes azonban lövés helyett Vámosnak passzolt, aki fölélőtt, így az érdemi kérdések másfél perccel a vége előtt eldőltek.

Horvátország 8-6-ra nyert, és 2005 után lett ismét világbajnok.

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/gettyimages/alchetron)