Jump to content

Vívó-vb - Ezüstérmes a férfi kardcsapat

2017. 07. 25. 07:43

Ezüstérmet nyert a magyar férfi kardválogatott a lipcsei vívó-világbajnokságon. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat könnyed, 45-13-as győzelemmel kezdett hétfőn a guatemalaiak ellen, majd szorosabb mérkőzéseken jutott el a döntőig: előbb 45-43-ra verte a fehéroroszokat, aztán 45-42-re az irániakat, az elődöntőben pedig 34-40-ről fordítva 45-44-re az olaszokat.

A fináléban a dél-koreaiakkal csaptak össze a magyarok, de a kilenc asszóból csak egyet sikerült megnyerniük, így az ázsiaiak magabiztosan, 45-22-re nyertek. Szatmári, az egyéni verseny győztese az első asszóban 5-1-re kikapott Oh Szang Uktól, de ekkor még a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi tudott javítani azzal, hogy 9-3-ra verte Gu Bon Gilt. A harmadik párban Gémesit 7-2-re verte Kim Jung Hvan, s a folytatásban is mindegyik párharcot a gyorsabb és határozottabb dél-koreaiak nyerték. Ahogy nőtt a különbség, a magyarok egyre inkább elbizonytalanodtak, nem sikerültek a védéseik és a támadások sem voltak dinamikusak.

A döntőben Szilágyi ugyanannyi tust adott, mint amennyit kapott, Szatmári és Gémesi mínusz tízes, a harmadik körre utóbbi helyére beálló Decsi mínusz hármas találataránnyal zárt.

"Úgy éreztem, hogy egész nap döcögött a szekér. Akadtak mindannyiunknak jó asszói, de valahogy küszködtünk már a döntőig is, amit aztán a koreaiak kíméletlenül kihasználtak" - összegzett a magyar szövetség honlapján Szilágyi.

Decsi András, a férfi kardválogatott vezetőedzője azzal kezdte értékelését, hogy mindig nehéz egy elveszített, "pláne egy így elveszített" döntő után nyilatkozni, ugyanakkor hozzátette: "Az, hogy egy ilyen küzdelmes napon, ilyen szoros meccsek után világbajnoki ezüstérmesek lettünk, feltétlenül nagy sikernek mondható, és bizonyítja, hogy van tartása ennek a csapatnak."

A szakvezető úgy vélekedett, hogy mindenki nagyon akart, nagyon küzdött, és ez elég volt három szoros és izgalmas győzelemhez, a döntőbe jutáshoz. 

"Egy jól sikerült szezon után a világranglista élmezőnyébe kerültek vívóink, majd az Európa-, illetve világbajnokságon négy érmet nyertünk, és helyezéseket szereztünk. Azt gondolom, hogy minderre büszkék lehetünk, és azt is gondolom, hogy még nem értünk az utunk végére" - olvasható a hunfencing.hu oldalon. 

A kardválogatott egy éve is ezüstérmes volt. A riói világbajnokságon, amelyen a nyári olimpia programjából kimaradt két számban - férfi kard mellett női tőr csapatban - rendeztek versenyt, az oroszoktól kapott ki a döntőben az együttes. Akkor Szilágyi, Szatmári és Decsi mellett Iliász Nikolász jutott szerephez.
Bő egy hónapja viszont már a mostani összeállításban lett harmadik az együttes a grúziai Európa-bajnokságon, Tbilisziben. 

A kardozók a magyar küldöttség harmadik érmét szerezték Lipcsében azután, hogy Szatmári pénteken győzött egyéniben, majd szombaton a párbajtőröző Rédli András harmadik lett.
        
Eredmények (a vb honlapjáról):

férfi kard, csapat:
    a 32 között:
Magyarország-Guatemala 45-13
    a 16 között:
Magyarország-Fehéroroszország 45-43
    negyeddöntő:
Magyarország-Irán 45-42
Olaszország-Franciaország 45-30
Koreai Köztársaság-Románia 45-32
Egyesült Államok-Oroszország 45-38
    elődöntő:
Magyarország-Olaszország 45-44
Koreai Köztársaság-Egyesült Államok 45-44
    a 3. helyért:
Olaszország-Egyesült Államok 45-40
    döntő:
Koreai Köztársaság-Magyarország 45-22
    A végeredmény: 1. Koreai Köztársaság (Kim Jun Ho, Kim Jung Hvan, Oh Szang Uk, Gu Bon Gil), 2. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás), 3. Olaszország (Luigi Samele, Luca Curatoli, Enrico Berre, Dario Cavaliere)

 

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti / Fotó: mti)