Jump to content

Vizes vb: Varga Dénes és Nagy Viktor vezetésével magabiztos győzelem a nyitányon

2017. 07. 17. 21:26

Lassan lendült bele, de aztán már világbajnoki fordulatszámon pörgött első mérkőzésén a magyar férfi vízilabda-válogatott a budapesti vizes világbajnokságon. Az ausztrálok becsülettel és szívósan küzdöttek, azonban a Varga Dénes és Nagy Viktor vezette magyar csapat magabiztosan nyert  13-3-ra. Folytatás szerda este az olaszok ellen.  

Nem indult jól magyar szempontból a találkozó: az első támadásokból egyik oldalon sem született gól,  majd némi meglepetésre az ausztrálok törték meg a gólcsendet (0-1). Fizikálisan nagyon erősek voltak a „kenguruk”, szívósan védekeztek, így a sokadik eredménytelen támadásunk után Märcz Tamás időt kért. Emberelőnybe kerültünk, azonban Zalánki a felső lécre lőtte a labdát. Két és fél perccel a negyed vége előtt Vámos akciógóllal egyenlített (1-1). Támadásban sok pontatlanság jellemezte a játékunkat, Nagy Viktor azonban biztos pont volt a kapunkban, így az első negyed végén az ausztrálok kettős emberelőnyét is megúsztuk.

A második negyed egy-egy elrontott támadással indult mindkét oldalon, majd a középre tisztán beúszó Varga Dénest Manhercz labdája találta meg, kapitányunk pedig nem hibázott (2-1). Egy eladott ausztrál labdát követően Manhercz bombázott a rövid kapufa tövére, Nagy Viktoron azonban továbbra sem találtak fogást az ausztrálok: a Szolnok kapusa 7 lövésből 6-ot hárított a negyed közepére. A negyed felénél Varga Dénes a kapus feje fölött bombázott a hálóba (3-1). A védekezésünk egyre inkább összeállt, az ausztrálok sokszor lövésig sem jutottak, a Hárai által kiharcolt második magyar előnyben egy sakk-mattra játszott helyzetben Hárai centerből a felső lécre húzta a labdát, majd Török forgácsolta szét ismét a kapufát. Aztán már nem volt kapufa, ami megmentse az ausztrálokat: Hosnyánszky keveredett középre, és 7 méterről a kapuba bombázott (4-1). Hosszú percek gólcsendjét törte be a szolnoki Aron Younger, aki emberelőnyből talált be (4-2).  Nem lassult a támadójátékunk, Zalánki passzából ismételten Varga Dénes talált be emberelőnyből (5-2). Nagy Viktor újabb védése akadályozta meg az újabb ausztál gólt a szünet előtt.

A második félidő elején a ziccerben lévő Mezei ellen elkövetett szabálytalanságért megítélt ötméterest Varga Dénes váltotta gólra (6-2). Nagy Viktor továbbra is parádézott a kapuban, emberelőnyben a két méterről leadott húzást is védte. Az ausztrálok centerbe egyáltalán nem tudták bejátszani a labdát, a külső lövések pedig teljesen hatástalanok voltak. Emberelőnyben gyorsan megjátszottuk a labdát, Hárai gólt lőtt, azonban Marcz Tamás időközben időt kért. Nem szegte a kedvünket az elvett gól, Török Béla váltotta gólra az előnyt (7-2). Az ausztrálok szerencsés góllal csökkentették a különbséget (7-3) a negyedik negyed kezdete előtt.

A negyedik negyedben Hárai került főszerepbe: előbb elhibázta a lövést, majd a következő támadásból megszerezte a várva várt első gólját (8-3). Az újonc Mezei sem akart lemaradni poszttársától, centerből balkézzel bombázott az ausztrál kapuba (9-3).

Teljesen szétesett az ausztrál válogatott: Manhercz előbb Nagy Viktor védése után szerzett labdát, majd 20 másodperccel később elemi erővel bombázott a kapuba (10-3). Vámos lövését csak maga a gólszerző látta elsőre: a labda a belső lécről vágódott ki, a bírók pedig csak pár másodperces késéssel jelezték a találatot (11-3). Pár percnyi gólcsend következett, amelyet Török Béla tört meg egy rövid felsőbe pattintott lövéssel (12-3). Egy perccel a vége előtt Manhercz szerzett ismét labdát, majd - a felállva tapsoló közönség hangrobbanása mellett - végigvitte azt, és megszerezte a 13. gólunkat.

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/mti.hu/origo.hu)