Jump to content

A vizes vébé elé: a tizenegyedik világbajnokság

2017. 07. 11. 12:05

A 2005-ös úszó-világbajnokságot július 16. és július 31. között Kanadában rendezték, Montréal városában. A programban 62 versenyszám szerepelt, összesen 144 ország 1784 versenyzője vett részt a világbajnokságon. Ez volt az első észak-amerikai helyszín a világbajnokságok történetében, Cseh Laci triplájával és a női vízilabda-válogatott aranyérmével.

Cseh László azzal a szándékkal érkezett Kanadába, hogy a Barcelonában 400 vegyesen szerzett ezüstjét aranyra cserélje. Helyzetét megkönnyítette, hogy Phelps ezen a távon nem indult, azonban így is maradtak olyan klasszis ellenfelek, mint az olasz Luca Marin és a tunéziai Uszáma el-Mellúli. Laci azonban elsöprő fölénnyel, több, mint két másodperccel verte meg a másik helyezett Marint, így életében először világbajnok lett.

Szintén világbajnok lett a magyar női vízilabda-válogatott, amely a barcelonai 5. helyet követően egy sokáig emlékezetes döntőben hosszabbítás után verte meg az Egyesült Államokat, így Faragó Tamás együttese 1994 után lett ismételten világbajnok.

Nem volt messze az aranytól a Kemény Dénes vezette férfi vízilabda-válogatott sem, amely veretlenül jutott el a döntőig, ott azonban Szerbia egy végtelenül kiélezett csatában 1 góllal győzött. Az ezüstgyűjteményt Cseh Laci tette teljessé a 200 méter vegyesen szerzettmásodik helyével, majd ezt még megfejelte egy 100 méter háton szerzett bronzzal is.

Magyarország az éremtáblázat 8. helyén végzett.

(Forrás: sportrajongo.hu/wikipédia; fotó: sportrajongo.hu/nso.hu)