Jump to content

A vizes vébé elé: velünk élő legendák - Benedek Tibor

2017. 07. 10. 09:00

"Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszok túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos. Ha össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez ez én tehetségem."

A kezdeti lépések

Az 1972. július 12-én született Benedek Tibor ötéves korában kezdett el úszni, majd néhány év múlva vízilabdázni kezdett a KSI csapatában. Utánpótlás játékosként 1987-ben serdülő, 1988-ban és 1989-ben ifi bajnok lett. A korosztályos válogatottakkal 1989-ben ifjúsági Európa-bajnok, IBV győztes, valamint junior vb ötödik helyezett volt. 1990-ben junior Eb, 1991-ben junior vb harmadik lett. AZ OB I-ben az 1988-89-es bajnokságban mutatkozott be. A szezon végén átigazolt az Újpesti Dózsába.

A 90-es évek: sikerek a klubban, elmaradt aranyak a válogatottal

1990 januárjában Konrád János szövetségi kapitány meghívta a felnőtt válogatott bő keretébe és februárban a válogatottban is lehetőséghez jutott, márciusban pedig a Dózsával bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, de nem sikerült megnyerni azt. Majd sorban három bronzérmet nyert a válogatottal (Seattle-i Jóakarat Játékok, Nemzetek Kupáján,1991. januári világbajnokság). 1991-ben bajnok és kupagyőztes az Újpesttel. Nyáron a válogatottal negyedik lett a barcelonai világkupán és ötödik az athéni Eb-n. 1992-ben a barcelonai olimpián hatodik lett a válogatottal. A gólkirályi címet 21 góllal szerezte meg. Az év végén elnyerte az év vízilabdázója címet. A következő években LEN-kupát (a Pro Recco ellen), BL-t (a CN Catalunya ellen) nyert az újpestiekkel, azonban a válogatottal a nagy tornagyőzelem elmaradt: 1993-ban ezüstérem az athéni világkupán, majd a sheffieldi Európa-bajnokságon is, az 1994-es  római világbajnokságon ötödik hely, ráadásul az olaszok elleni meccs végén történt pofozkodás miatt egy mérkőzésre eltiltották.

1995-ben a bécsi Európa-bajnokság előtt több mérkőzést kihagyott betegség és a szövetségi kapitány elképzelései miatt, aztán a válogatottal egészen a döntőig veretlenül menetelt, de ott az olaszok két góllal legyőzték őket. A csapat az atlantai világkupában vigasztalódott, melyet megnyert. Következett az atlantai olimpia, ahol a győzelemre esélyes válogatott negyedik lett a válogatott, ugyanakkor Benedek 19 góllal gólkirály lett. Az ötkarikás játékok után az olasz Racing Romához szerződött.

1997–2004: végre sikerek a válogatottban is

Új csapatával 1997-ben a KEK-döntőig jutott, de azt a görög Vouliagmeni nyerte meg. A válogatottban - immáron Kemény Dénes vezetésével - az athéni világkupán harmadik helyet, míg a sevillai Eb-n aranyérmet nyert.

1998 a perthi világbajnoksági ezüsttel kezdődött, míg a Rómáva a KEK elődöntőjében búcsúzott a Ferencvárossal szemben. 1999 júniusában az olasz bajnoki döntőbe jutott a Róma. Az utolsó összecsapáson Benedek 4 góljával segítette csapatát a bajnoki címhez. Augusztusban nyilvánosságra került, hogy az elődöntő során végzett dopping vizsgálat Benedeknél pozitív eredményt hozott. Mintájában kis mennyiségű clostebolt találtak, amely Benedek véleménye szerint gombásodás ellen használt kenőcse útján juthatott a szervezetébe. Szeptember 1-jén, egy nappal a firenzei Eb előtt, az Olasz Olimpiai Bizottság az Olasz Úszó Szövetséghez utalta az ügyet, de a játékos felfüggesztését helybenhagyta. Az eltiltás 8 hónap lett, amely április 28-án járt le.

Eltiltása után Benedek visszakerült a válogatott keretébe, amely Sydneyben olimpia aranyérmet nyert. A döntő 13-6-os végeredményéből 4 góllal vette ki részét. Az év zárásaként beválasztották az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába. A 2001-es budapesti Eb-n harmadik,  majd a fukuokai vb-n 5. helyen végzett a válogatott. Ebben az évben klubcsapatot váltott és az ugyancsak olasz Pro Reccohoz igazolt.

2002-ben a LEN-kupa döntőjébe jutott a Recco, de a Brescia összesítésben 2 góllal jobbnak bizonyult. 2003-ban a Recco bejutott a BL négyes döntőjébe, ahol a Mladost Zagreb, majd a Domino-BHSE legyőzésével szerezték meg a trófeát.

2004 februárjában bejelentette, hogy hazatér Olaszországból és a hároméves szerződést kötött a Domino-BHSE csapatával. A válogatott a Világliga Long Beach-i döntőjében, majd az athéni olimpián - a legendás 3-0-ás utolsó negyeddel - megvédte címét a szerbekkel szemben. Kósz Zoltán válogatottbeli visszavonulása után megválasztották a magyar válogatott csapatkapitányának

2005-2008: érmek minden fajtából

2005-ben a Honvéd megnyerte az OB I alapszakaszát és döntőjét. A csapat bejutott a BL döntőjébe is, de ott egy góllal kikapott a Posillipotól. 2005 májusában szívritmuszavarai miatt lemondta a válogatottságot. A következő évben a Dominó megnyerte a magyar bajnokságot és a kupát, a BL-ben  azonban csak a negyeddöntőig jutott. 2006-ban részt vett a Szabadság, szerelem című filmben, a színészek vízilabdás felkészítésének irányítójaként.

2007 februárjában jelezte egészségi állapota újra lehetővé tette, hogy a válogatott rendelkezésére álljon. Kemény Dénes szövetségi kapitány beválogatta a vb-n szereplő csapatába. A csapatkapitány posztról Kásás Tamás lemondott Benedek javára. A válogatottal ezüstérmet szerzett a melbournei világbajnokságon. Ebben az évben szerepelt 400. alkalommal a válogatottban.  Az Euroligában a Honvéd a negyeddöntőben búcsúzott.

2007 júniusában két évre a Pro Reccohoz igazolt, amellyel 2008 májusában elhódította az Euroligát, majd az olasz bajnoki címet is. 2008 júniusában a válogatottal Eb bronzérmet szerzett, majd augusztusban harmadszor is olimpiai bajnok lett. Az olimpiai győzelem után visszavonult a válogatott szerepléstől. A Pro Reccóval még kétszer nyerte meg az Euroligát (2010, 2012), majd 2012 májusában bejelentette visszavonulását.

Edzőként

Kemény Dénes búcsúja utána ő lett a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Az átalakult csapattal rögtön első világversenyén, a 2013-as barcelonai világbajnokságon aranyérmet nyert, így játékosként és edzőként is világbajnok. A 2014-es hazai rendezésű Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, majd a kazanyi vébé 6. helye után 2016-ban, Belgrádban EB-bronzot nyert. A riói olimpia 5. helyével búcsúzott a válogatottól, jelenleg a KSI edzője.

(Forrás: sportrajongo.hu/wikipédia; fotó: sportrajongo.hu/vlv.hu)