Jump to content

Női kosárlabda Eb - vereség a spanyoloktól, oda a továbbjutás

2015. 06. 15. 09:08

Az utolsó, hétfői csoportmérkőzése eredményétől függetlenül már biztosan nem jut tovább a győri középdöntőbe a magyar női kosárlabda-válogatott a Romániával közös rendezésű Európa-bajnokságon, mivel harmadszor is kikapott Sopronban. Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese - amely előzőleg a svédektől és a litvánoktól szenvedett vereséget - vasárnap a címvédő spanyolokkal szemben maradt alul.

A hazai válogatott harmadik ellenfele, a címvédő spanyol csapat igen kemény ellenfélnek ígérkezett, és bevallottan Magyarországra is az aranyéremért érkezett. Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese hamar 0-6-os, majd 2-11-es hátrányba került. Torrens a nyitónegyedben kilenc pontot dobott, és a spanyolok kétszer hatékonyabbak voltak a mezőnyből. A folytatásban 14 pontra meglépett az ellenfél, majd Vajda Anna "szokásos" triplája - a győri játékos eddig minden meccsen szerzett hármast - hozta tízen belülre a házigazdákat. Az Eb magyar felfedezettje és legmagasabb játékosa, Határ Bernadett - aki az előző meccsen újoncként 10 pontig jutott - ezúttal is jól dolgozott a palánkok alatt a maga 208 centijével, és a nagyszünetben hat pontjával a csapat legeredményesebbje volt. A félidőben 34-26-ra vezettek a spanyolok.

Térfélcsere után hét pontra feljött a magyar csapat (29-36), amikor Fegyverneky Zsófia, aki három és fél hónapja szült, duplát dobott, aztán Honti Kata szorgalmának köszönhetően háromra csökkent a hátrány. A harmadik negyed végén 41-44-et mutatott az eredményjelző, a közönség pedig érezte, hogy felvillan a remény, és hangorkánnal buzdította a kedvenceket. A csoda azonban elmaradt, 2 hazai pontra 12 érkezett, ezzel a spanyol együttes egyértelművé tette, hogy ezen a meccsen akarja bebiztosítani a továbbjutását. Az összeroppanó magyarok innentől már nem tudtak komoly ellenállást kifejteni, így eldőlt, hogy nem végeznek a D csoport első három helyén, tehát nem jutnak tovább a győri középdöntőbe, azaz a 14-20. helyen fejezik be az Eb-t.

A magyar együttes Európa-bajnokságokon legutóbb 2003-ban, Görögországban nyert mérkőzést, azóta ugyanis csak 2009-ben jutott ki Eb-re, akkor pedig három vereséggel búcsúzott Lettországban. A válogatott hétfőn 19 órakor a szlovákokkal csap össze, már tét nélküli mérkőzésen.

"A feljavuló védekezésünk révén visszajöttünk a meccsbe, és nem hagytunk könnyű kosarakat az ellenfélnek - kezdte értékelését Stefan Svitek szövetségi kapitány. - Csakhogy az összes meccsünkön elrontottunk egy negyedet, ma az utolsó volt az. A spanyolok 69 pontja önmagában nem sok, de sajnos 23-mal több lepattanót szedtek nálunk. Az utolsó mérkőzésünknek már nincs tétje, de a lányokat nem kell motiválni, hiszen ez egy hazai Eb, és az utolsó dudaszóig küzdeni fognak."

"Az öltözőben beszéltünk róla, hogy nem engedünk könnyű kosarakat, gyors letámadásokat a spanyoloknak. Amikor így tettünk, akkor nem játszottunk alárendelt szerepet - vélekedett Fegyverneky Zsófia, majd hozzátette: Az is egyértelmű, hogy 46 ponttal nem lehet meccset nyerni."

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)