Jump to content

Jégkorong: Krakkóban is csoda történt

2015. 04. 25. 22:01

Feljutott a világ 16 legjobbja közé a magyar jégkorong-válogatott, miután 2-1-re legyőzte a házigazda lengyel csapatot a krakkói divízió I/A világbajnokság szombati zárómérkőzésén. A magyarok 2008 után ismét, történelmük során másodszor kerültek fel az elitbe, amelynek vb-jét jövő májusban rendezik Szentpéterváron és Moszkvában.

A mérkőzés előtt ismert volt a forgatókönyv, amennyiben Rich Chernomaz együttese a rendes játékidőben nem kap ki, úgy a szapporói csodát megismételve feljut az élvonalba. Mind a magyar, mind a lengyel együttes komoly rohamokkal kezdte a mérkőzést, a lengyelek mindent megtettek a gólszerzés érdekében, ám sokáig nem tudtak betalálni, Rajna Miklós bravúrjai miatt. A 42. percben Hári János egy kipattanót értékesített, ezzel a magyar válogatott megszerezte a vezetést. A hazaiak nem adták fel, lehozott kapus mellett egyenlítettek, de ez nekik kevés volt. Az utolsó pillanatokban Szirányi Bence aztán megpecsételte a sorsukat, egy üreskapus góllal eldöntötte a mérkőzést és a feljutás kérdését.

A magyar jégkorong-válogatott a 2008-as csodát ismét átélve Krakkóban kiharcolta a világelitben való szereplés jogát és a kazahok mögött a második helyen végzett a divízió I/A-világbajnokságon. 2016-ban Szentpéterváron, illetve Moszkvában Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese olyan csapatok ellen szerepelhet, mint Kanada, Oroszország, Svédország, Finnország, az Egyesült Államok vagy Csehország.

Eredmény, 5. forduló:

Magyarország-Lengyelország 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)
gól: Hári (42.), Szirányi (60.), illetve Bryk (57.)

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)