Jump to content

Férfi kézi vb: francia-spanyol és lengyel-katari elődöntő

2015. 01. 28. 20:44

Ahogy azt várni lehetett, a két esti negyeddöntő közül a Dánia-Spanyolország mérkőzés hozott nagyobb izgalmakat: a 2013-as világbajnoki döntő visszavágóját Canellas 3 másodperccel a vége előtt szerzett góljával a spanyolok nyerték, így pénteken ők játszanak a szlovéneket az első félidőben "földbe döngölő" franciákkal (a vége 32-23).  A délutáni mérkőzések mindegyikén meglepetés született: a lengyelek nagy csatában legyőzték a horvátokat, a házigazda Katar pedig végig vezetve győzte le Németországot.

A legutóbbi Eb -és világbajnoki döntőt egyaránt elveszítő dánok kezdték lendületesebben a mérkőzést: Landin bravúrjai, Mikkel Hansen passzai és az azokat gólra vártó Eggert játéka repítette az északiakat, akik elhúztak 6-4-re. A címvédőnek Canellas fújt ébresztőt, az első negyedóra végére belelendülő fiatal kapus, Perez de Vargas védéseivel pedig 10-8-ra átvették a vezetést az ibériaiak. Mindkét csapat a védekezésre helyezte a hangsúlyt, elvétve tudtak élni a gyorsindítások lehetőségével. Egy perccel a félidő vége előtt a spanyolok kétgólos vezetésért támadhattak, azonban hibáztak, Mikkel Hansen pedig tíz másodperccel a vége előtt egyenlített, így döntetlennel vonultak a csapatok pihenőre (11-11).
Nem sokat változott a játék képe a második félidő elején, Mikkel Hansen immáron gólokkal vétette észre magát, a spanyolok pedig emberhátrányból is betaláltak a heteseket biztos kézzel értékesítő Rivera révén. Larsen góljával a 35. percre két góllal megléptek a dánok, és Mikkel Hansen ellenállhatatlan játékával tudták is tartani ezt az előnyt; a spanyolokat - Canellas pihentetése okán - Raúl Entrerrios és Maqueda tartotta meccsben, és a 45. percben Aguinagalde góljával már ők vezettek 19-18-ra, sőt Perez de Vargas emberhátrányban megfogta Lindberg hetesét, a túloldalon Rivera ugyanakkor nem hibázott (18-20). Landint Green váltotta a dán kapuban, azonban az 1-2 gólos spanyol vezetés az utolsó 10 percre fordulva is állandósult (20-22). Elég volt azonban néhány hiba a spanyolok támadójátékában, és Dánia zsinórban lőtt három góllal átvette a vezetést az 55. percben, nem mellékesen izgalmassá téve a találkozó végét. Támadásban megállt a spanyol gépezet, a dánok hatosfala nagyon összeállt, Entrerrios mégis megtörte a spanyol gólcsendet, majd 1 perccel a vége előtt Canellas álompasszát Rivera váltotta gólra (23-24). A dánok Mensah Larsen révén 25 másodperccel a vége előtt egyenlítettek, a spanyolok viszont rögtön időt kértek. Három másodperc volt már csak hátra, Canellashoz került a labda, aki átlőtte a dán falat, a labda utat talált a kapuba, a spanyolok pedig óriási izgalmak közepette megnyerték a mérkőzést (24-25).

Péntek délután így spanyol-francia és lengyel-katari mérkőzések lesznek a döntőbe jutásért.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/google.com)