Jump to content

Férfi kézi vb: döntetlen a francia-izland derbi

2015. 01. 20. 20:50

Az eddig halványan teljesítő északi csapat nagyon felszívta magát a franciák elleni csoportrangadóra, és izgalmas végjáték után megérdemelten szerzett pontot a Karabatic és Narcisse vezette gallok ellen.

Nagy lendülettel kezdett az Európa-bajnok francia csapat: Nikola Karabatic passzait Cédric Sorhaindo beállóból váltotta gólokra, a kapuban pedig Thierry Omeyer parádézott (4-1). Izland a kezdeti megilletődöttség után lábra kapott, és Aron Palmarsson góljaival, valamint a kapus Gustafsson védéseivel 6-6-nál utolérte ellenfelét, sőt 9-7-nél már Claude Onesta francia kapitánynak kellett időt kérnie, mivel a Karabaticra épülő támadójáték egysíkúvá és kiszámíthatóvá vált. Az időkérés nem használt rögtön, Izland három góllal is vezetett már, azonban ekkor jött ismételten Karabatic, aki góljaival és gólpasszaival egy gólra hozta vissza csapatát. A félidő utolsó perce is róla szólt, de nem úgy, ahogy szerette volna: a bírók a lépéshibája miatt elvették a franciáktól a labdát, 10 másodperccel a vége előtt két percre kiállították, Petersson pedig két másodperccel a félidő vége előtt gólt szerzett, így kétgólos izlandi előnnyel fordultak a csapatok (12-14).

Két izlandi góllal kezdődött a második félidő, amellyel állandósult az izlandi vezetés. Hiába egyenlítettek a franciák Karabatic és az újonnan beállt Narcisse vezetésével, az északiaknak mindig volt válaszuk, főleg az egyre inkább belelendülő Petersson révén. A 45. percben a franciák visszavették a vezetést, majd egyenlő állásnál az 50. percben Karabatic és a portugál bírópáros addig tapasztalt kölcsönös „szimpátiája” elérte a csúcspontját: a francia klasszist minimálisan faultolták támadásban, ő látványosan elterült a parkettán, a portugál bírók egyike pedig színészkedésért kiállította a francia 13-ast, akinek ez már a harmadik kiállítása volt, így a végjátékot csak a lelátóról nézhette. Ekkor lépett elő William Accambray, átvállalva a Barcelona klasszisának góljait és gólpasszait, így bárhogy is küzdött Izland, az 56. percre kettővel mentek a franciák (26-24). Másfél perccel a vége előtt egyenlített Izland, Narcisse ziccert rontott, fél perccel a vége előtt öt az öt ellen Izland támadhatott a győzelemért, Palmarsson lövését Omeyer védte, így a fordulatos mérkőzés 26-26-os döntetlennel ért véget.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/handballtime.it/rcnews.hu)