Jump to content

Kosárlabda: Hamis volt a Jordan-cipő

2014. 12. 22. 09:34

Egy aukciósház visszaadja a pénzét annak az úrnak, aki egészen idáig abban a tudatban volt, hogy ő Michael Jordan, a valaha volt legjobb kosárlabdázó első éves egyetemistaként viselt kosárlabdacipőjének a gazdája. Az ESPN beszámolója szerint a cipőt soha sem viselte Jordan, ugyanis ebben a színösszeállításban készült a North Carolina játékosai nem abban az évben, hanem 1979-1981 között viseltek.

A Grey Flannel aukciósház egyik munkatársa egy bizonyos Lindsay Reedtől kapott levelet pár napja, amelyben a hölgy leírja, hogy a cég által árverésre bocsátott cipő nem lehetett Michael Jordan cipője. Reed Jordan egykori egyetemén, a North Carolina intézményében dolgozott abban az évben is amikor a Chicago Bulls színeiben hat bajnoki aranygyűrűt nyerő kosaras "gólya" volt (1980-81) ráadásul nem is akármilyen pozícióban, hanem statisztikusként. A hölgy tehát nem csak a számszerű adatokkal volt naprakész a 80-81-es idényről, de természetesen a csapatfelszerelést is betéve tudta. Reed éppen ezért tudatta az aukciósházzal, hogy az általuk 33,387 dollárért értékesített cipőt Jordan soha sem viselte, ugyanis abban az évben a North Carolina játékosai bár a Converse gyár lábbelieiben játszottak, ám azok nem kék színűek voltak, hanem fehérek.

Az egyetem egykori munkatársa ebben olyannyira biztos, hogy a következő közleményt is eljuttatta az aukciósház számára:

"Az 1981-82-es évfolyam kosárlabda-csapata nem viselt kék Converse cipőket a szezon egyetlen mérkőzésén sem. Bárki előtt hajlandó vagyok megvédeni az igazamat, még akkor is, ha valaki azt állítja, hogy fotókkal tudja bizonyítani. Ugyanis ilyen fotók nem készülhettek."

Reed szerint a Tarheels-csapat játékosai még Jordan érkezése előtt, 1979-től 1981-ig játszottak kék Converse cipőben és bár arra van esély, hogy az NBA és az egyetemes kosárlabda valaha volt legjobbja egy korábbi iskolatársától kaphatott ilyen cipőt, de az biztos, hogy mérkőzésen nem hordta.

Az aukciósház természetesen elfogadta Reed indoklását és miután nem tudták bizonyítani az állítások ellenkezőjét, természetesen visszaadták a több, mint 8 és fél millió forintnak megfelelő dollárt.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:espn.go.com;thescore.com)