Jump to content

Flensburg – Kiel : a világ legnagyobb kézirangadója

2014. 12. 20. 10:30

A hétvégén a német férfi kézilabda-bajnokság 18. fordulójában rendezik meg a handball-planet.com internetes szaklap által többször is a világ legnagyobb kézilabda-rangadójának megválasztott Flensburg – Kiel összecsapást. A bajnokságot a Kiel 32 ponttal vezeti, a Flensburg 27 ponttal harmadik, így a „zebrák” számítanak a mérkőzés esélyeseinek, azonban a flensburgi oroszlánbarlangban senki nem mehet biztosra, különösképp ezen a derbin.

Az évtizedek óta tartó rivalizálást a két város közelsége mellett elsősorban a két csapat által elért eredmények alapozzák meg: a Kiel 18-szoros német bajnok és 9-szeres kupagyőztes, és a Bajnokok Ligáját is megnyerte 3 alkalommal, legutóbb 2012–ben. A gazdasági válság az amúgy európai szinten is kimagasló kieli költségvetést sem kimélte: az utóbbi években olyan meghatározó játékosok távoztak a klubtól, mint Nikola Karabatic (Montpellier, Barcelona), Daniel Narcisse (PSG), Momir Ilic (Veszprém), Christian Zeitz (Veszprém), Gudjor Valur Sigurdsson (Barcelona). Az ő pótlásuk hellyel közzel sikerült csak: ugyan az elmúlt két évben a Kiel eljutott a Final Fourba, megnyerni azt egyik alkalommal sem tudta. Főleg a kapusposzt az, ami a világviszonylathoz képest erősítésre szorult, ezért igazolták le a Löwen világklasszis dán hálóőrét, Nicklas Landint, aki 2015 nyarától költözik Kielbe.

A Flensburg eredménysora nem ilyen veretes: egyszeres német bajnok (2004), háromszoros német kupagyőztes. A klub történetének legnagyobb sikerét a tavalyi évben érte el, amikor a mindenki által „sötét lóként” elkönyvelt csapat előbb egy sokáig emlékezetes, hétméretespárbajba torkolló elődöntőben legyőzte a Barcelonát, majd épp a nagy rivális Kiel elleni döntőben 6 gólos hátrányt ledolgozva megnyerte a Bajnokok Ligájárt, két elveszített döntő (2004, 2007) után. A Flensburg költségvetése jóval kisebb, mint riválisáé, többek között a játékoskeret szűkössége miatt is nehéz a dolga Ljubomir Vranjes edzőnek: egy-egy kulcsjátékos kiesése vagy formaingadozása vezethet olyan vereségekhez, mint például az idei koldingi, igencsak méretes BL-zakó (35-21), vagy a bajnokságban a legutóbbi fordulóban elért wetzlari döntetlen.

A szombaton 19 órakor kezdődő mérkőzést magyar csatorna nem közvetíti.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/focus.de)