Jump to content

Kézilabda Eb - az aranyérem mellé olimpiai kvalifikáció is jár

2014. 12. 04. 10:58

Igen komoly tétja van a vasárnap kezdődő magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságnak ugyanis a győztes egyben indulási jogot nyer a 2016-os riói olimpiára. A magyar válogatottól a minimális elvárás a hat közé jutás, ez amúgy Németh András szövetségi kapitány célkitűzésével is egyezik, ám a játékosok bízik abban, hogy a szurkolók segítségével akár a dobogó is meglehet.

Németh András szövetségi kapitány úgy gonodlja, hogy a kézilabdában az Európa-bajnokság a legkomolyabb világverseny, szinte mindenki képes lehet a nyolc közé jutni, és nyolcan pályáznak a dobogóra, de az aranyesélyesek száma is öt-hat.
"A csapat tisztában van a feladatával, és bízom benne, hogy képes lesz az eltervezetteket végrehajtani" - mondta Németh András.
A szakember hangsúlyozta ugyanakkor, hogy már a csoportmeccsek is nehezek lesznek, a győri kvartettből az első három jut majd a debreceni középdöntőbe. Az első ellenféllel, az orosz együttessel szemben rossz a magyarok mérlege, csupán 31 százalékos a mutató (26 mérkőzésen mindössze hat győzelem és négy döntetlen), legutóbb, a két évvel ezelőtti Eb középdöntőjében 31-25-re nyert a rivális.
A lengyeleket sem szabad lebecsülni, noha kontinensviadalon 2000 óta (amikor is a magyarok aranyérmesek lettek Bukarestben) csak egyszer szerepeltek, 2006-ban, Svédországban a nyolcadik helyen zártak. Ezzel együtt több játékosuk játszik Bajnokok Ligájában érdekelt klubban, és tavaly elődöntőig - és negyedik helyig - jutottak a vb-n.
A spanyolok ellen hagyományosan jól megy a csapatnak, ám például a londoni olimpián bronzérmesek voltak, míg a magyarok ki sem jutottak a játékokra.Ahhoz, hogy Németh-együttes bekerüljön a legjobb hat közé, a középdöntős csoportjában a legjobb három között kell végeznie. Vagyis nem elég továbbjutni Győrből, Debrecenben is jól kell majd szerepelni. Ott a norvég-dán-román-ukrán négyes legjobb három együttese jön szembe, a papírforma alapján az ukránok esnek majd ki abból a kvartettből. A két északi válogatott a világ közvetlen elitjéhez tartozik, a románok ellen komolyabb a nyerési esély.
A jövő évi, dániai, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra csak az aranyérmes jut ki. Amennyiben Dánia nyeri az Eb-t, akkor az ezüstérmes lesz automatikus vb-résztvevő. A kontinensviadal további 14 csapata jövő júniusban selejtezős párharcokat vív, és ezek győztesei szerepelhetnek a vb-n. A párharcok sorsolását december 21-én Budapesten, az Eb zárónapján tartják.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:nso)