Jump to content

Vízilabda: Győzelemmel rajtolt a Benedek-csapat

2014. 11. 19. 07:00

Biztos győzelemmel kezdte meg szereplését a világbajnoki címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott a 2014/15-ös világliga-sorozatban. A kedd este Debrecenben vívott mérkőzésen Benedek Tibor csapata hét góllal nyert a szlovákok ellen az európai A selejtezőcsoportban, amelyben Görögország és Románia kapott még helyet.

A sorozat újdonságaként a csapatok - a nemzetközi szövetség előírása alapján, a többek között a játék gyorsítására irányuló reformelképzelések jegyében - a szokásosnál rövidebb, 30x20 méteres helyett 25x20 méteres pályán küzdenek meg egymással. A három európai selejtezőcsoportban oda-vissza mindenki játszik mindenkivel, és a három csoportelső lehet ott az úgynevezett szuperdöntőben jövő nyáron Olaszországban. A 2015-ös finálé - ennél fogva a világliga - győztese pedig jogot szerez az indulásra a 2016-os riói olimpián.
Azt már a sorsolás után leszögezte Benedek Tibor, hogy a válogatottal, amely a legutóbbi vl-kiírásban második lett, ott akar lenni az itáliai Szuperdöntőben. Ehhez az első lépést a szlovákok legyőzése jelenthette. A vendéglátók nem is hagytak kétséget afelől, hogy övék a jobb csapat, jóllehet ez az első negyedben még nem nyilvánult meg az eredményben is. A kétszeres olimpiai és világbajnok Madaras Norbert vezető gólja után egyenlítettek a szlovákok, és az első nyolc perc végén is csupán egyetlen találat volt a hátrányuk (4-3).
A második negyedben 4-4, majd 5-5 után először lépett el két góllal a magyar csapat, mégpedig az olimpiai és vb-aranyérmes Varga Dénes duplájának köszönhetően. A nagyszünetre 7-5-ös hazai vezetésnél vonultak el a csapatok.
A harmadik játékrészben az egymás után harmadszor is eredményes Varga révén 8-5-re húzott el a magyar együttes. A szívós szlovákok szépítettek, Szivós löketével azonban megnyugtatóra nőtt a különbség a befejező negyed előtt (9-6).
A meccs zárószakaszában aztán érvényre jutott a tudáskülönbség: a távoli bombával duplázó Vámos, majd a centerből betaláló Gór-Nagy Miklós jóvoltából 11-6 lett. A hajrában Vámos emberelőnyből megszerezte harmadik, Varga pedig a negyedik gólját is, így - az utolsó percben felállva ünneplő közönség tapsától kísérve - 13-6-ra győzött a hazai együttes.
A világliga következő csoportkörében a román csapattal találkozik a magyar válogatott december 10-én, idehaza.

Eredmény, A csoport, 1. forduló:
Magyarország-Szlovákia 13-6 (4-3, 3-2, 2-1, 4-0)
A magyar góldobók: Varga Dénes 4, Vámos 3, Szivós 2, Madaras, Mezei, Varga Dániel, Gór-Nagy 1-1

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:sport24.hu)