Jump to content

Súlyemelő-vb - felemás magyar szereplés

2014. 11. 17. 13:14

A magyar férficsapat olimpiai kvótát ígérő helyen - 24.-ként - végzett a kazahsztáni kvalifikációs súlyemelő-vb-n, a női válogatott viszont a 42. pozíció birtokosaként igen távol került a 2016- os riói ötkarikás játékokon való indulás lehetőségétől.

A vasárnap zárult vb-n a hétfős férfiegyüttesből hárman tudtak hozzájárulni a csapatkvalifikációs pontgyűjteményhez, nevezetesen Nagy Péter a plusz 105 kilósoknál 11. lett, minek köszönhetően - a nemzetközi szövetség táblázata alapján - 15 pontot, a 62 kg-os súlycsoportban versenyző és 12. Soóky Gergely 14, a 105 kilogrammos Gyurkovics Ferenc pedig, aki 14. lett, 12 pontot szerzett. Vagyis hárman együttesen 41 ponttal alapozták meg a 2015-ös folytatást, amikor is az egyesült államokbeli Houstonban rendezendő második kvalifikációs világbajnokságon kell(ene) a magyarok közül minél többnek súlycsoportjában az első 25-ben végeznie, hogy az így gyűjtött pontok összesítése alapján a csapat megint odakerüljön a legjobb 24 közé, közelebbről a 19-24. helyek valamelyikére. Ez esetben három kvóta járna, vagyis három magyar férfi súlyemelő lehetne ott a brazíliai ötkarikás csúcseseményen. A női csapatversenyben a két kvótát biztosító 17-21. helyek egyikére lenne szükség a riói magyar jelenléthez, szemben a férfiakkal azonban az első biztató lépés megtétele nem sikerült, mert Almatiban az ötfős részlegből egyedül a 75 kilós Bazsó Bianka tudott "pontos" lenni, azaz a 4 pontot garantáló 22. helyen végezni. Ez csupán a 42. helyhez volt elegendő a női csapatok teljes sorrendjében. Mindez azt is jelenti, hogy az amerikai kvalifikációs vb-n a nők reálisan már aligha tudnak beférkőzni a legjobb 21 közé, s magyar részvételre egyedül a 2016-os norvégiai Európa-bajnokság kínál esélyt, de onnan már csupán egy- egy kvóta jár az első hat között végző női válogatottaknak.
"A kazahsztáni vb-n én a lányoktól kicsivel többet vártam, két pontszerzővel kalkuláltam, de csak egy lett belőle - kezdte összegzését Ördögh István szövetségi kapitány. - Ennél fogva a női válogatottnak az esélye most már igen csekély arra, hogy vb-n szerezzen kvótát Rióra. Ez a realitás."
A férfiválogatott esetében viszont jobbak az esélyek. Ha például Baranyai János, akitől Almatiban pontot vártak, feljavul, jövőre négy magyar szerezhet pontot, s akkor - ahogy a kapitány fogalmazott: meglehet a három olimpiai kvóta. Ördögh István szerint"pillanatnyilag szívmelengető" a 41 pont, dicséret illeti Soókyt, az örökifjú Gyurkovicsot, és Nagyot is, aki önmagához képest kicsivel kevesebbet teljesített, de még így is a legjobb magyarnak bizonyult. Ami a vb egészét illeti, jó és eredményes eseményen vannak túl a kazah házigazdák, akik 72 ország félezernél is több erős emberét látták vendégül az elmúlt csaknem két hétben, s a lelkes és érzékelhetően igen sportszerető közönség számos rekordnak, benne kazah világcsúcsoknak tapsolhatott.
"Jól szervezett, kiválóan megrendezett világbajnokságon vagyunk túl, a kazahok mindent biztosítottak, amit ígértek, teljesítették, ez a vb igazi ünnepe volt a súlyemelésnek - összegzett Aján Tamás, a sportág nemzetközi szövetségének (IWF) magyar elnöke, aki azt is kiemelte, hogy Kazahsztán súlyemelői négy elsőséget szereztek a 2012-es londoni olimpián, itt, Almatiban pedig hét vb-arany jutott nekik.
"Mindez azért is kiemelendő, mert nagyon sajnálatos módon a múlt évben 13 pozitív doppingesetük volt, és az államelnök instrukciói alapján a kazah sporthivatal és az itteni olimpiai bizottság a teljes súlyemelő-elnökséget leváltotta" - mondta a vezető magyar sportdiplomata. Hozzáfűzte, hogy az IWF segíteni akart és akar a jövőben is Kazahsztánnak, amely magyar szempontból is nagyon fontos ország.

(Forrás:mti/Fotó:origo.hu)