Jump to content

Dusebajev a férfi kézisek kapitánya

2014. 10. 08. 15:21

A Magyar Kézilabda-szövetség sajtótájékoztató keretében mutatta be a férfiválogatott új szövetségi kapitányát, Talant Dusebajevet. A 46 éves szakember a lengyel Kielce irányítása mellett vállalta el a munkát, férfi nemzeti csapatunk első külföldi kapitányaként. Megbízatása 2017 januárjáig, a franciaországi világbajnokság végéig szól, másodedzője a csurgói Sótonyi László lesz.

A franciaországi vb végéig kinevezett Dusebajevre nem kisebb feladat vár, mint férfiválogatottunkat kijuttatni Rióba. Ehhez kiemelkedő eredményt kell elérnie legjobbjainkkal a 2015-ös lengyelországi Eb-n, majd az olimpiai selejtezőn. Könnyebb lenne a dolga, ha csapatunk ott lenne a januári katari vb-n, de ez a hajó a szlovénok elleni selejtezőn elment. Az Eb-kvalifikáció a hónap végén megkezdődik: a csapat október 29-én a portugálokat fogadja, majd november 2-án Ukrajnába látogat – a kvartett negyedik tagja Oroszország, s két együttes jut ki a kontinenstornára –, igaz, utána fél év szünet következik.

"A tárgyalások során olyan szakembert ismertünk meg Dusebajevben, akinek hozzáállása, elképzelései garantálják számunkra, hogy minden erejével a magyar válogatott sikeréért fog dolgozni. Szerződése eredménykövetelményeket is tartalmaz, a csapatnak ki kell jutnia a 2016-os Eb-re, jogot kell szereznie az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre és ki kell jutnia a 2017-es vb-re" - mondta el Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke.

"Tudom, hogy nagyon nagy munka vár rám, de vonzott, hogy a világ élvonalába tartozó válogatottat irányíthassak. Tudom, hogy a magyar válogatott hosszú évek óta ott van a nagy világversenyeken, és eredményes csapat. Népszerű és sikeres sportág Magyarországon a kézilabda, nagyon örülök, hogy én is tehetek érte. Rióba nehéz lesz kijutni, de az első lépés az Európa-bajnoki selejtező, majd az Európa-bajnokság. Most ezekre kell koncentrálnunk." - mondta Dusebajev. A párhuzamosan futó kielcei szerepvállalásról elmondta: "minden a versenynaptártól függ. Amennyi időt csak lehet, Magyarországon leszek. Ha pedig nem, akkor a stábom tagjai segítenek. Klubcsapatom vezetőivel megbeszéltem, hogy ezt a feladatot elvállalom."

Dusebajev segítője, a 44 éves Sótonyi László lesz - korábbi 190-szeres válogatott játékos - aki játékosként megfordult Spanyolországban is, így kommunikációs probléma nem lesz a két szakember között. A csapatkoordinátori feladatokat Bartók Csaba látja el, ő 75-ször szerepelt a nemzeti csapatban, és ugyancsak volt spanyolországi légiós.

Dujshebaev kinevezésével tovább erősödött a "spanyol vonal" a magyar kézilabdában, hiszen a három magyar BL-induló, a Győr (Ambros Martin), a Veszprém (Carlos Ortega) és a Szeged (Juan Carlos Pastor) jelenlegi mestere egyaránt spanyol. A korábbi kapitány, Mocsai Lajos augusztus 31-én távozott posztjáról, a felnőtt válogatottak szakmai igazgatójaként folytatja, emellett rektora lehet az újra önálló Testnevelési Egyetemnek.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu/nso.hu; fotó: mti.hu)