Jump to content

Dusebajev magyar szövetségi kapitány lehet

2014. 10. 02. 10:04

A Magyar Nemzet értesülései szerint Talant Dusebajevet nevezhetik ki a magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitányává. Érkezésével sérülne a „kluboktól független kapitány” elve, de e kitételnek inkább az a lényege, hogy a jelölt magyar kluboktól független legyen; ő olyannyira az, hogy férfi nemzeti együttesünk élén az első külföldi lenne.

A Mol-Pick Szeged magyar válogatott játékosai valószínűleg jövendő szövetségi kapitányukkal is találkozhatnak szombati Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésükön, Kielcében. Ha igaz, az illető ott fog ülni az ellenfél kispadján – írja a Magyar Nemzet. A lap hivatalosan senki által meg nem erősített, de megbízható forrásból származó értesülései szerint ugyanis a jövő héten a lengyel klub trénerét, Talant Dusebajevet nevezhetik ki nemzeti együttesünk élére.

A szlovénok elleni júniusi pótselejtező elvesztése miatt válogatottunk lemaradt a jövő januári vb-ről, így a riói olimpiára már csak a 2016-os Európa-bajnokságról juthat ki, és az Eb-kvalifikáció a hónap végén megkezdődik.A csapat október 29-én a portugálokat fogadja, majd november 2-án Ukrajnába látogat – a kvartett negyedik tagja Oroszország, s két együttes jut ki a kontinenstornára –, igaz, utána fél év szünet következik.

A 46 éves, kirgiz származású, még a Szovjetunióból indult és 1992-ben az utódállamok közös csapatával olimpiai bajnok, 1996-ban és 2000-ben viszont már spanyolként atlantai és sydneyi bronzérmes, egykori klasszis irányító edzőként is megmaradt annak, ami játékosként jellemezte: öntörvényű zseninek. Mint a Ciudad Real, majd a „telephelyváltás” után az Atlético Madrid trénere, majdnem tíz éven át gyakorolt folyamatos nyomást a játékvezetőkre és az aktuális rivális idegeire.

Idén januárban általános meglepetésre szerződtették Kielcébe – a kedvéért új pozícióba mozdították a lengyel sportági legenda Bogdan Wentát –, megbízatása három és fél évre, 2017 nyaráig szól. Madridi formában látott munkához, a csapatépítés mellett a balhéival is alkotni kezdett. A Rhein-Neckar Löwen elleni BL-nyolcaddöntőben minimum összeszólalkozott a németek edzőjével, Gudmundur Gudmundssonnal – azt állította, azért, mert amaz folyamatosan provokálta, az izlandi szerint viszont Dusebajev szimplán gyomron vágta –, a Plock elleni lengyel bajnoki fináléban pedig régi vetélytársával, Manolo Cadenasszal akasztott tengelyt, amiért négymeccses eltiltást kapott.

(bb)

(Forrás:sportrajongo.hu/nso.hu; fotó: sportrajongo.hu/MTI)