Jump to content

Kajak-kenu: az érem nélküli Eb után a moszkvai vb-n javíthatnak a férfiak

2014. 08. 05. 09:15

A brandenburgi Európa-bajnokságról érem nélkül tértek haza férfi kajakosaink. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az U23-as világbajnokság miatt Dombvári Bence és Dudás Miklós sem utazott el a kontinensviadalra, az olimpiai ezüstérmes négyes pedig miután a válogatón kikapott a többek között Kucsera Gábor fémjelezte új összeállítású egységtől, szintén nem indult. Moszkvában a világbajnokságon már a legerősebb férfi csapat vesz részt, az éremszerzéshez tehát minden esély adott.

K-4 1000 méteren az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is Fábiánné Rozsnyói Katalin versenyzői jutottak és jutnak szóhoz. Amíg Brandenburgban a Szalai Tamás, Schenk Áron, Kucsera Gábor, Kugler Attila összetételű kvartett versenyzett, addig Moszkvában ismét harcba száll az éremért az olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel kvartett. A londoni siker óta egy Európa-bajnoki bronzérem jutott az egységnek, amely tavaly Duisburgban épphogy lecsúszott a világbajnoki dobogóról.

„Bízunk benne, hogy ez idén másként lesz – mondta Kammerer Zoltán, az egység vezérevezőse. - A felkészülésünk jól sikerült, nagyon jó, egységes a csapat, most már csak két edzést kell letudnunk az indulásig, nagyon várjuk a rajtot.”

A királykategóriában, tehát férfi K-1 1000 méteren a legutóbbi vb-n Dombvári Bence hatalmas bravúrt elérve a dobogó harmadik fokára állhatott fel, remélhetőleg ezt a teljesítményét meg tudja ismételni Moszkvában is. Dombvári szezonja nem túl kiegyensúlyozott, köszönhetően a betegségeknek, melyek hátráltatták. A fiatal kajakos – aki a vb-n 500-on is elindul – a világkupán jól kezdett, Szegeden viszont jött a betegség, ám a második válogató és az U23-as szegedi vb kiválóan sikerült számára.

Kiss István tanítványai közül nem ő az egyetlen, aki Moszkvában szerepel: K-2 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Kökény Roland páros, míg 5000 méteren Csontos Csaba vesz részt a világbajnokságon, ő és a váltóban induló Nádas Bence is első felnőtt világversenyén száll vízre.

A keretben természetesen ott lesz a londoni olimpia hatodik helyezettje, Dudás Miklós, aki Duisburgban a váltó tagjaként nyert bronzérmet. Dudás remek szezont tudhat maga mögött, 200 méteren világkupa- és U23-as vb-aranyérmet is szerzett, önbizalommal telve várhatja a moszkvai seregszemlét.

K-2 200 méteren Molnár Péter és Bán Kristóf a dobogót tűzte ki célul, és jó eredmény remélhető a K-2 500 méteren rajtoló Dombi Rudolf, Boros Gergely duótól is, míg a váltóban a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Hérics Dávid, Nádas Bence kvartettnek szurkolhatunk.

A moszkvai világbajnokságot szerdától vasárnapig rendezik, az eseményről az Eurosport és az Eurosport 2 élőben számol be péntektől vasárnapig.

A felnőtt világbajnokságon rajtoló válogatott keret adatai a szövetség honlapján érhetőek el.