Jump to content

Szerbia legyőzte Magyarországot az EB-döntőben

2014. 07. 27. 21:49

Hat ország válogatottja elleni győzelem után a „mumusellenfél”, Szerbia megállj-t parancsolt Benedek Tibor együttesének. A szerbek végig kontroll alatt tartották a mérkőzést, egyedül a harmadik játékrészben csillant fel némi remény a felzárkózásunkra. A magyar férfi vízilabda-válogatott ezüstérmes a budapesti EB-n.

Két nagy, talán a legnagyobb vízilabda-nagyhatalom összecsapását hozta a budapesti Európa-bajnokság döntő mérkőzése. A magyarok hat győzelemmel, a szerbek egy félelmetes elődöntővel (háromszor is négygólos hátrányban voltak Montenegróval szemben, mégis nyertek) a hátuk mögött érkeztek a hazai rendezésű EB férfi tornájának döntőjébe.

A szerbek indították a meccs első támadását. Kissé óvatosan kezdett a két együttes, ami az akciókat illeti, a védelem határozottan lépett fel mindkét oldalon. Sajnos nálunk két emberelőny is kimaradt, a szerbek viszont kihasználták az emberfórjukat – már az első negyed felén túl. Prlainovic lőtte Szerbia második találatát, de Vámos Márton egy lenyűgöző villanással szépített. Pijetlovic értékesített egy újabb szerb emberelőnyt az első nyolc perc végén, 3-1-es hátrányból várhattuk a folytatást.

Egyszerre ért a labdához Varga Dénes a szerb játékossal a második negyed elején, de ismét az ellenfél támadott és növelte négyre a góljainak számát. Két újabb találattal pedig már 6-1-re vezetett Szerbia. Közben Decker Attila állt be a magyar kapuba. Számos meddő támadás után ismét Vámos talált be tőlünk. Cuk lőtte be a szerbek következő gólját, így a nagyszünetben 7-2 volt az állás.

A harmadik negyedben hozzánk került a labda a ráúszásnál és Szívós Márton be is talált a szerbek kapujába, de kisvártatva érkezett a válasz Mandic révén. Nagyon sok lehetőség maradt kihasználatlanul, Erdélyi Balázs góljára Gocic felelt a túloldalon. Varga Dániel és Varga Dénes azonban két káprázatos találattal csökkentette háromgólnyira a hátrányunkat. Lényegesen jobb játékot produkált a magyar csapat, mint az első félidőben, 9-6-os állásnál maradt még remény a győzelemre.

A szerbek hozták el a labdát az utolsó negyed elején a ráúszásnál és Filip Filipovic megszerezte a tizedik és a tizenegyedik találatukat is. Egy meg nem adott gól után egy emberelőnyt is elvesztegettünk, a negyedik játékrész felénél végképp eldőlni látszott a mérkőzés, főleg azután, hogy Gocic újra betalált. Az utolsó tíz másodpercben Vámos Márton lőtte be a becsületgólunkat, Szerbia nagyon fölényes játékkal, 12-7-es győzelemmel nyeri meg a 2014-es Európa-bajnokságot Budapesten.

Benedek Tibor csapata a tavalyi világbajnoki cím után ezüstérmet szerez a Margitszigeten, ami – látva az EB egészét – több mint ígéretes az elkövetkező évekre vonatkozóan.

(fotó: origo.hu)