Jump to content

Ünnepi köszöntés a vb-diadal 35. évfordulóján

2014. 04. 30. 14:18

Napra pontosan 35 évvel ezelőtt, 1979. április 30-án aratta legnagyobb diadalát a magyar asztaliteniszsport, ebből az alkalomból köszöntötték szerdán, a KSI-ben Jónyer Istvánt, Klampár Tibort és Gergely Gábort, a phenjani világbajnokság férfi csapatversenyének aranyérmeseit. A három évvel ezelőtt elhunyt Berczik Zoltán irányította együttes - amelynek tagja volt még Kreisz Tibor és Takács János is - a vb-n kétszer is legyőzte a már akkor is a sportág nagyhatalmának számító kínaiakat, másodszor a döntőben, rendkívül magabiztosan, 5-1-re. Ez a siker mostanáig az utolsó magyar világbajnoki cím a sportágban.

A KSI asztalitenisz-szakosztálya által szervezett ünnepségen Hazsik Endre, a klub elnöke köszöntötte a bajnokokat, Gergelynek, aki ebben az egyesületben kezdte pályafutását, külön ajándékot adott át. Ezt követően a megjelentek egyperces néma csenddel emlékeztek a mesterre, Berczik Zoltánra, akinek nagyméretű fényképe előtt fejet hajtottak egykori tanítványai is.

A fővárosi klub fiatal pingpongosai korabeli újságcikkekből olvastak fel részleteket - a diadal felidézését hosszas taps kísérte -, majd Gergely és Jónyer felköszöntötte 61. születésnapján Klampárt, akinek az április 30-a kettős ünnepet jelent.

Gergely Gábor az MTI érdeklődésére elárulta: ezen a napon minden évben visszaemlékszik a nagy győzelemre. "Ezt nem lehet elfelejteni. És nem csak képek ugranak be, hanem minden poén, minden részlet. Persze leginkább a saját meccseimről, mert akkor a többieket nem igazán tudtam nézni, készülnöm kellett, bár az utolsó mérkőzést azért láttam" – mondta Gergely.

A phenjani diadallal együtt Jónyer Istvánnak összesen négy vb-elsősége van, Gergely Gábor és Klampár Tibor pedig egyaránt kétszer volt a világ legjobbja.

fotó:magyarszo.com forrás: sportrajongó.hu/MTI