Jump to content

NHL: címet védene a Blackhawks, de nem lesz könnyű dolga

2015. 10. 07. 11:48

A fizetési keret átlépése miatt átalakított csapattal várja az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) alapszakaszának szerdai rajtját a címvédő Chicago Blackhawks. A 2010-ben, 2013-ban és most nyáron Stanley Kupa-győztes együttes azért kényszerült több meghatározó játékosának eladására vagy elcserélésére, mert a csapat összkeresete a megengedett 73 millió dollár fölé kúszott volna.

Így aztán Patrick Sharp és Johnny Oduya a Dallas Starsban, Brandon Saad a Columbus Blue Jacketsben, Antoine Vermette az Arizona Coyotesban, Brad Richards a Detroit Red Wingsben, míg Kris Versteeg a Carolina Hurricanesben folytatja pályafutását. A Blackhawksban azért így is maradt világsztár: Jonathan Toews, Duncan Keith, Corey Crawford és Patrick Kane jó alap a rájátszásba kerüléshez.

Az éppen a Chicago kárára megerősödött Dallas Stars, a 2012-ben és 2014-ben bajnok, ám az előző idényben még a playoffról is lemaradó Los Angeles Kings és a legutóbb főcsoport-döntős Anaheim Ducks lehet nyugatról kihívója a Blackhawksnak.

A keletieknél szintén vannak bajnokesélyesek, ám ebből a főcsoportból az elmúlt kilenc kiírásban csak két (2009: Pittsburgh Penguins, 2011: Boston Bruins) Stanley Kupa-győztes került ki. A finalista Tampa Bay Lightning, valamint a 2014-es döntőt elbukó New York Rangers is befuthat. Utóbbi együttes immár a visszavonult Martin St. Louis nélkül vág neki a szezonnak. A Montreal Canadiens - az utolsó kanadai bajnok (1993) - az elmúlt időszakban jól szerepelt az alapszakaszban, ám a rájátszásokban sérülések miatt nem tudott a csúcsra jutni. A Pittsburgh Penguins Sidney Crosby és Jevgenyij Malkin mellé megszerezte a gólerős Phil Kesselt a Toronto Maple Leafstől, de kérdés, hogy a védelme elég stabil lesz-e.

A harmincból hét gárda várja új edzővel a szezont: a Buffalo Sabres Dyn Bylsmával, az Edmonton Oilers Todd McLellannal, a New Jersey Devils John Hynesszal, a Philadelphia Flyers Dave Hakstollal, a San Jose Sharks Peter DeBoerral, a Detroit Jeff Blashill-lel, a Toronto pedig Mike Babcockkal. Babcock - a sportág egyetlen trénere, akinek van Stanley Kupája, olimpiai és világbajnoki aranyérme - nyolc évre 50 millió dollárért írt alá a patinás gárdához, amely 1967 óta nem nyert bajnokságot, és 2004 óta nem tudott playoffban párharcot nyerni, pedig a világ leggazdagabb, legértékesebb klubjának számít.

Az alapszakasz szerdán rajtol és a csapatonként 82 meccses rész április 9-ig tart. A rájátszás április 13-án kezdődik, keletről és nyugatról nyolc-nyolc együttessel, és közel két hónapra rá derül ki, ki nyeri 2016-ban a Stanley Kupát. Január elsején megrendezik - ha az időjárás is engedi - a hagyományos Winter Classic-összecsapást, a foxborough-i Gillette Stadionban a Boston fogadja a Montrealt. Ezen kívül még két nyitott pályás találkozót terveznek: február 21-én Minnesota Wild-Chicago, míg február 27-én Denverben Colorado Avalanche-Detroit összecsapás szerepel a programban. Az All Star-gálának január 31-én Nashville ad otthont.

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:movietvtechgeeks.com)

Újdonság, hogy az alapszakaszban 60 percnyi döntetlen állás után ötperces, három a három mezőnyjátékos elleni hirtelen halál következik az eddigi négy a négy elleni helyett, hogy csökkentsék a büntetőlövésekkel eldőlt meccsek számát. Ha nem esik találat, akkor következnek a rávezetések. A playoffban változatlanul öt az öt elleni játék folyik a ráadásban az első gólig. Az edzőknek ezen túl lehetőségük lesz videóbírót kérni vitatott eseteknél.