Jump to content

NFL: Hét egykori játékossal bővül a Hírességek Csarnoka II.

2014. 08. 02. 09:37

Helyi idő szerint szombat este, az Ohio állambeli Canton városában kerül megrendezésre a Pro Football Hall of Fame éves beiktatási ceremóniája, melynek keretében hét korábbi játékossal – Derrick Brooks, Ray Guy, Claude Humphrey, Walter Jones, Andre Reed, Michael Strahan, Aeneas Williams – bővül a profi amerikai futball „halhatatlanjainak” sora.

Andre Reed a Bills történetének legjobb wide receivere: elkapások (941), elkapott yardok (13905) és 100+ elkapott yardos meccsek (36) tekintetében egyaránt a csapat örökranglistájának élén áll. A legtöbb touchdownt (87) is ő jegyzi a franchise történetében; a klub egykori running backjével, Thurman Thomas-szal holtversenyben vezeti ezt a rangsort. Reed fő ismérve az volt, hogy rengeteg yardot szerzett elkapás után. 15 szezont húzott le Buffalóban, majd profi karrierje utolsó évét a Redskinsnél töltötte; tagja volt a 90-es évek első felében négyszer is Super Bowlba jutó Billsnek. Az irányító Jim Kelly-vel legendás párost alkottak, összesen 663 összjáték (passz és elkapás) fűződik ehhez a duóhoz.

Michael Strahan kora egyik legsokoldalúbb defensive endje volt, futás elleni védekezésben és az irányítók siettetése terén egyaránt kimagasló színvonalon teljesített. Utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Giants kötelékében eltöltött 15 idénye alatt összesen 141.5 sackig jutott, mellyel ötödik az NFL örökranglistáján. Ő tartja az egy szezonon belül elért sackek rekordját 22.5-tel; 2001-ben állította fel ezt a csúcsot, és ebben az évben a liga legjobb védőjátékosának is őt választották meg. Két évvel később ismét ligaelső lett sackek tekintetében, akkor 18.5-tel. Kezdőként járult hozzá a Giants történetének harmadik Super Bowl-győzelméhez (a fináléban egyszer földre is vitte Tom Brady-t); a Patriots ellen 17-14-re megnyert nagydöntő volt profi pályafutásának utolsó mérkőzése.

Aeneas Williams egy évtizeden át volt a Phoenix / Arizona Cardinals játékosa, majd négy szezont St. Louisban töltött. Karrierje nagy részében, 12 évig cornerbackként szerepelt, ezután mozgatták át a Ramsnél safety posztra, de még itt is begyűjtött egy Pro Bowl jelölést, összességében a nyolcadikat. Pályafutása során 55 interceptiont szerzett, melyek közül kilencet touchdownra hordott vissza; utóbbival a liga vonatkozó örökrangsorának második helyén állt visszavonulásakor. Hat szezonban jegyzett legalább öt picket; egyéni rekordja kilenc, amit 1994-ben, negyedik profi évében sikerült elérnie. A 90-es évek álomcsapatába is beválasztott defensive back 1998 és 2001 között sorozatban négy rájátszás-meccsen szerzett interceptiont, ami egyedülálló az NFL történetében.

Derrick Brooks, Ray Guy, Claude Humphrey és Walter Jones rövid ismertetője itt olvasható.

A beiktatási ceremónia után, vasárnap (magyar idő szerint hétfő hajnali 2 órás kezdéssel) rendezik a hagyományos Hall of Fame Game-et. Az NFL-előszezon nyitányaként is funkcionáló meccsen a New York Giants és a Buffalo Bills mérkőzik meg egymással.

Fotó: fullscalesports.com, profootballhof.com